fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Povestea numărului π – discuție cu Liviu Ornea, Radu Gologan și Vlad Zografi

Povestea numărului π

Marți, 18 februarie, de la ora 19, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, matematicienii Liviu Ornea, Radu Gologan și Vlad Zografi, coordonatorul colecției „Știință“ a Editurii Humanitas, vor vorbi despre π, cea mai cunoscută constantă din matematică.

În cartea de la care pornește discuția, Povestea numărului π de Pietro Greco, istoria lui π este integrată în istoria matematicii și apoi în fluxul istoriei umanității.

Accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile, pe baza unei rezervări prin Eventbook*.

Nici un alt număr n-a dobândit celebritatea (matematică și nu numai) de care se bucură numărul π, raportul dintre circumferința unui cerc și diametrul lui. Urmărindu-i destinul încă din antichitatea egipteană și mesopotamiană, Pietro Greco ajunge să refacă, la nivelul evoluției conceptelor, o bună parte din istoria matematicii, în care apar personaje marcante: Arhimede, Newton, Euler, Cantor. Și, în același timp, autorul surprinde cu finețe poezia de care se înconjoară acest număr care de milenii ne stimulează imaginația.

„Natura tocmai dezvăluită a raportului dintre circumferinţă şi diametru pare înconjurată de o aură filozofică, iar aceasta ridică imediat constanta la nivelul unui parametru fundamental al universului şi al cercetării raţionale a realităţii. În plus, ne obligă să formulăm o serie de întrebări: care e natura acestui număr? Există cu adevărat ceva profund în constanta asta?“ – Pietro Greco

După studii de chimie, PIETRO GRECO s-a specializat în jurnalism pe teme ştiinţifice, fiind autorul a numeroase cărţi de popularizare, între care: Evoluzioni (1999), Pianeta Acqua (2004), Einstein e il ciabattino (2004), La scienza e l’Europa (apărută în mai multe volume între 2014 şi 2019). A condus un masterat de comunicare ştiinţifică la Şcoala Internaţională Superioară de Studii Avansate de la Trieste.

Comunicat Editura Humanitas

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Fotograful de la Mauthausen

Fotograful de la Mauthausen, de Benito Bermejo (Editura Corint, 2020)

Next Article
City Break

Concurs: câștigă un City Break de la Elefant

Related Posts
Bookfest 2023
Citește mai mult

Editura Litera la Bookfest 2023

În perioada 24-28 mai, Editura Litera este prezentă la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2023, desfășurat, ca în…

Total
0
Share