fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Povestea unui jurnalist: Ion Marin

Ion Marin

„Ion Marin a fost cel mai bun și temut jurnalist de anchete pe care l-am întâlnit în consistenta mea experiență de întâlniri cu oameni din presă. Părea un om făcut să biruiască orice” (Lucian Avramescu)

„Ion Marin a fost un glonț de argint, care și-a străbătut traseul într-un timp extrem de scurt și care și-a atins cu precizie ținta” (Sorin Roșca Stănescu)

Tânăra jurnalistă Eveline Păuna a pornit un demers foarte rar: acela de a crea o biografie a unui jurnalist-reper pentru presa românească a ultimelor decenii: Ion Marin. Autoarea i-a fost studentă și a aplicat cu sfințenie, într-o carte ca nicio alta, ce a învățat de la mentorul său: documentare serioasă, argumentație susținută de dovezi, concluzii bazate pe mărturii.

Volumul pleacă de la anii de început ai jurnalistului, din localitatea ialomițeană Bucu (unde Consiliul local a aprobat recent ca bilioteca din localitate să poarte numele „Ion Marin”). „A fost un jurnalist apreciat, a luat premii și la nivel național și la nivel internațional! Noi îl citeam cu nesaț! Era atât de bun – făcea anchete sociale care, pe formatul mare de ziar, se întindeau pe o jumătate de pagină! Pentru subiectele lui făcea totul: de exemplu se îmbrăca la fel ca oamenii cu care intra în contact – dacă erau oameni simpli, amărâți, se îmbrăca și el modest. Culegea informații de la ei și, ca să-i înțeleagă și să-i ajute… se purta asemenea lor. Era curajos, mergea până la capăt pentru subiectele lui, risca”, rememorează familia.

Despre începuturile gazetărești ale celui ce avea să devină un ziarist unicat își amintește Ruxandra Chiric, care spune că „era o mare onoare să semnezi la ziar, în timpul facultății. Iar cei de la Scînteia l-au luat, pentru că era foarte bun”. Mai târziu, față în față cu alți jurnaliști de calibru, tânărul Ion Marin se remarca din start: „La Ion Marin am simțit imediat – și nu m-am înșelat – acele calități care arătau un zbucium interior, o sete de cunoaștere, de informare și informație. Voia să se documenteze exact, să înțeleagă în detaliu tot ce investiga. Iar aceste calități le-a tot dezvoltat, de-a lungul întregii cariere. Pe vremea aceea nu era un fapt automat că devii mare ziarist doar dacă lucrezi la un ziar mare. Ion Marin s-a reafirmat pe filiera pe care începuse, filiera anchetelor. A devenit unul dintre ziariștii foarte cunoscuți din România acelor ani. Subiectele lui erau dezbătute, preluate și urmate de măsuri și decizii guvernamentale”, își amintește Dan Constantin. Colegii de tinerețe confirmă aceste repere personale care i-au determinat cariera profesională: „L-am văzut pe Ion Marin și l-am acceptat în ipostază de ziarist tăios, anchetator, necruțător, revoluționar. Dar mereu la înălțime. Nu mi-l închipuiam însă ca dascăl. Era foarte încântat la gândul că el cultivă adevărata tradiție a presei”, povestește Sergiu Andon.

În ce-i privește pe „rivalii” din breaslă, mulți dintre cei onești l-au perceput pe Ion Marin la adevărata statură jurnalistică: „Pe Ion Marin îl citeam cu obidă. Avea niște poziții foarte dure, se vedea că este un om al dreptății. Nu doar părea a fi un om drept, ci chiar era! Ion Marin a fost un om cinstit și n-a trișat. El nu depindea de nimeni, deranja mult acolo unde lucrurile nu erau bine. Ion Marin a adunat în jurul lui oameni corecți. Acest lucru ar trebui să se știe despre el. Am mare încredere că, din punct de vedere moral, studenții lui Ion Marin nu-l vor face de râs pe Maestrul lor”, evocă George Stanca.

Cartea semnată de Eveline Păuna are toate atributele unei imagini de ansamblu, în tușe concrete, despre elementele constitutive ale unei mari personalități de presă. Toate acestea sunt atestate pagină cu pagină de cei intervievați, care mărturisesc rând pe rând că întâlnirea cu Ion Marin a fost un moment deosebit, o etapă memorabilă, începutul unei prietenii de-o viață, prilej de calibrare a ideii de gazetărie adevărată într-o lume a falsităților de tot felul. O mențiune aparte se cuvine mărturiilor oamenilor de presă pe care i-a format și care, 20 de ani mai târziu, îi mulțumesc o dată în plus pentru felul în care le-a cristalizat și încurajat parcursul profesional. Nu în ultimul rând, moștenirea lui Ion Marin este cu atât mai importantă cu cât studenții săi continuă proiectul jurnalistic „Ultima oră”, de care numele lui Ion Marin rămâne legat pentru totdeauna.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Premiul Nobel

Premiul Nobel pentru Literatură, mai... la toamnă

Next Article
Welcome Spring

Welcome Spring la Vivre. Tot ce e mai frumos la cele mai bune prețuri

Related Posts

Total
0
Share