fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Prăbuşirea Casei Usher. Nuvele, de Edgar Allan Poe

Un povestitor fără nume se apropie de Casa Usher într-o zi „plicticoasă şi întunecată”. Şi astfel intrăm în renumita atmosferă Poe, cea a goticului tenebros, plin de umbre înfricoşătoare. Casa îi aparţine lui Roderick Usher şi este la fel de neprimitoare şi posomorâtă ca ziua de afară. Pare să fi absorbit un rău necunoscut şi are un aer bolnăvicios, de loc bântuit, înconjurat de arbori căzuţi şi mlaştini sinistre. Casa însăşi se dezintegrează pe alocuri, deşi structura este solidă.

prabusirea-casei-usher

Amicul Roderick se simte singur şi are nevoie de companie. Se simte bolnav fizic şi psihic, iar povestitorul se grăbeşte să-i sară în ajutor acestui suflet aflat la ananghie. Familia Usher, deşi clan vechi, nu a înflorit cu adevărat niciodată. Doar câte unul dintre membrii săi a supravieţuit de la o generaţie la alta, astfel încât arborele lor genealogic nu a fost niciodată prea ramificat. În timp, au devenit una cu proprietatea lor, aşa că locuitorii din zonă au ajuns să confunde casa cu familia.

Naratorul plin de bunăvoinţă nu are motive de bucurie sau de înseninare odată ajuns la locul respingător, de o tristeţe apăsătoare, care este Casa Usher. Roderick însuşi este ofilit, se plânge că suferă cu nervii, este irascibil şi temător. Din nefericire, pare a se teme chiar de casă. Sora lui, Madeline, este şi ea afectată de o boală misterioasă, poate catalepsie au un fel de lipsă de control asupra propriilor membre, pe care medicii nu reuşesc s-o desluşească, cu atât mai puţin s-o vindece. În această atmosferă soseşte amicul care nu mai are altceva de făcut decât să încerce să-i readucă la viaţă pe cei doi. Îl ascultă pe Roderick cântând la chitară, face versuri pentru cântecele compuse de acesta, îi citeşte etc. Fără succes. În final, tânărul fără vlagă începe să se gândească la faptul că de fapt locuinţa mohorâtă îi cauzează acea stare, lucru pe care povestitorul l-a bănuit de la început.

Madeline se stinge şi fratele ei decide s-o înmormânteze într-o criptă de sub casă. Vrea s-o ţină aproape întrucât se teme că medicii ar putea-o exhuma pentru a-i studia boala. Ajutându-l pe prietenul său să-şi pună sora la locul de veci, naratorul descoperă că cei doi sunt gemeni. Nu mai trece mult timp şi sunete ciudate îi trezesc din somn pe cei doi. Înnebunit de spaimă, Roderick începe să creadă că sora lui a fost îngropată de vie…

Prăbuşirea Casei Usher are toate ingredientele care au făcut din Poe un maestru al suspansului negru: casă bântuită, împrejmuiri sinistre, boli misterioase, personalităţi dedublate, stafii. Teroarea vine din inexistenţa pericolului concret, mai degrabă mlaştinile amăgitoare şi casa respingătoare fiind elemente palpabile ale complotului.

Cartea Prăbuşirea Casei Usher. Nuvele, de Edgar Allan Poe poate fi cumparata de la Elefant sau Libris.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares
1 comment
  1. De Edgar Allan Poe mă leagă primele amintiri despre profa de română din liceu, proaspăt venită din America cu metode inventive de predare şi cu recomandări minunate de lectură, printre care şi Prăbuşirea Casei Usher, pe care am cumpărat-o chiar în engleză.
    Am citit toate nuvelele cu sufletul la gură, chiar sunt captivante :)

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Reducerile zilei. 11 noiembrie 2015

Next Article

Targ de carte in limba engleza. Reduceri de pana la 50%

Related Posts

Total
0
Share