fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Proscrişii, de S.E. Hinton

ProscrişiiEste dificil de găsit în literatură o carte mai relevantă şi mai de referinţă pentru lumea adolescenţilor rebeli decât Proscrişii, povestea unor găşti scrisă de o prietenă a unor membri de gaşcă la vârsta apartenenţei la o gaşcă (17 ani). Poate tocmai datorită acestor circumstanţe speciale, rezultatul este o lectură care a cucerit instantaneu milioane de cititori, a rămas un reper al genului şi generaţie după generaţie, fiecare adolescent are ce găsi în ea.

Ponyboy Curtis, membru al găştii „Greasers”, este atacat de o gaşcă rivală, „Socs”. Salvat, se întâlneşte mai târziu, la un cinematograf în aer liber, cu alţi „Socs” şi realizează că una dintre aceştia – Cherry Valance – se deosebeşte net de companionii ei (de rele).

Aventurile nocturne se ţin lanţ. Întâlnirile frecvente cu banda rivală duc la conflicte interne (certat de amicii săi, Ponyboy chiar vrea să fugă într-o noapte, dar umbra găştii este prea mare în viaţa lui) şi le încăierări aproape zilnice cu rivalii, care într-o noapte încearcă să-l înece pe Ponyboy. De aici lucrurile se complică îngrozitor. În încercarea de a-l apăra, prietenul Johnny înjunghie un rival care moare. Îngroziţi de perspectiva pedepsei cu moartea, caută ajutor la un alt membru al găştii, care le dă… o armă, ce altceva, şi îi îndeamnă să se ascundă. Primesc veşti despre exacerbarea tensiunilor dintre cele două găşti după moartea lui Bob. Tot mai speriaţi, încep să creadă că poate ar fi mai bines să se predea, dar un incendiu în care sunt blocaţi câţiva copii îi opreşte din drum; se reped să-i salveze pe micuţi, iar Ponyboy rămâne inconştient.

Ajunşi la spital, unul a inhalat prea mult fum, altul are spinarea ruptă; amândoi sunt eroi şi în acelaşi timp acuzaţi pentru moartea lui Bob. Peste toate, va exista şi o bătălie finală, până la capăt, între cele două găşti. „Greasers” câştigă, dar preţul este enorm şi dramatic…

La momentul apariţiei cărţii, în 1967, nu exista ceea ce cunoaştem ca fiind o piaţă a cărţii pentru adolescenţi. Deşi pare de necrezut astăzi, când lumea (cea occidentală în special) le acordă atât de multă atenţie, fragmente din viitoarea carte au apărut iniţial ca foiletoane de presă. Nici cartea nu s-a vândut prea bine într-o primă etapă, devenind o vreme… hârtie de băcănie. Până într-o zi, când a început să facă senzaţie prin intermediul profesorilor care o prezentau elevilor… toată lumea a realizat că da, exista o piaţă pentru cărţi dedicate adolescenţilor şi problemelor lor. Aşa se şi explică faptul că Proscrişii a devenit în timp „cap de listă” în cinematografie, fiind ecranizată chiar de Coppola.

Autoarea supraveghează şi astăzi de la distanţă evoluţia lumii pe care a creat-o cu jumătate de secol în urmă şi la care a contribuit cu multe romane: „Am sentimentul că tinerii sunt lăsaţi pe dinafară de literatura actuală dedicată tinerilor. Fetele citesc literatura pentru băieţi, ei n-o citesc pe cea dedicată fetelor. Dacă scrii pentru fete, ai toată audienţa de partea ta din start…”.

Romanul Proscrişii, de S.E. Hinton poate fi cumpărat cu reducere de la Elefant sau eMAG.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
BookFashion

Bookfashion: Cum am ”îmbrăcat” cartea În numele prințesei moarte de Kenize Mourad

Next Article
voucher cărți

Cărți ieftine și azi. Ai 45% reducere la mii de titluri dacă folosești voucherul...

Related Posts

Total
0
Share