fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Puterea prezentului, de Eckhart Tolle

De ce este Puterea prezentului mai relevantă decât alte lucrări care pornesc de la întrebări fundamentale? Pentru că ştie să dea altfel de răspunsuri. Eckhart Tolle ne îndeamnă să trăim acum şi nu numai să facem asta aşa, pentru că asta este sau pentru că spun alţii, ci şi să trăim clipa prezentă conştienţi. Este o lecţie care poate fi găsită, într-o altă formulare, şi în „Calea luptătorului paşnic”: „Trebuie să realizezi că toată averea pe care o ai este clipa de acum. Fă din acest acum scopul principal al vieţii tale. Spune întotdeauna DA prezentului, pentru că nu există rezistenţă mai inutilă decât în faţa a ceva ce există. În clipa în care te predai prezentului şi spui DA vieţii de acum, toate vor începe să meargă pentru tine şi nu împotriva ta”.

puterea prezentului

Vezi aici pretul cu reducere

Lecţiile de dezvoltare personală (poate ar fi mai potrivit termenul „evoluţie”, date fiind reperele autorului) continuă. Tolle identifică un minus şi îl „atacă”: „Mulţi oameni sunt întemniţaţi în minţile lor până într-acolo încât frumuseţea naturii nici nu există pentru ei. Şi asta pentru că nu se opresc în clipa prezentă şi nu simt frumuseţea unei flori aşa cum nu percep nici propria lor frumuseţe”. Autorul trece la o altă temă sensibilă, căutările ego-ului din fiecare. Şi aici are o concluzie amară, ca şi o lecţie generatoare de speranţe: „Oamenii intră deseori într-o cursă a auto-gratificării şi încep să îngrămădească lucruri care să le umple golul interior. Aşa ajung să alerge după bani, succes, putere, recunoaştere sau chiar o relaţie afectivă anume doar pentru a se simţi mai bine în pielea lor, mai compleţi. Nu de puţine ori ajung la concluzia că, chiar şi cu toate acestea atinse, golul este tot acolo, fără sfârşit”. Iar soluţia lui Tolle este renunţarea la identificarea personală în obiecte şi repere străine, create de străini, în valori abstracte, oglindite tot prin ochii altora, la ierarhii create de oameni pe care nici măcar nu-i cunoaştem. De ce atâta chin pentru atâtea lucruri străine? „Ego-ul are nevoie să fie apărat şi alimentat mereu din exterior. Identificarea lui cea mai comună are de-a face cu ceea ce deţinem ca obiecte, posesiuni, meserie, statut social, aspect fizic, relaţii sau recunoaştere şi, din păcate, deseori de factori la fel de străini persoanei ca politica, naţionalitatea, rasa, religia. Niciuna dintre acestea nu îţi aparţine pentru că nu a fost o opţiune personală”.

Pe scurt, autorul, care a cunoscut un cert succes internaţional prin conferinţele în care ne îndeamnă să ne regăsim prezentul, afirmă că „dacă nu poţi fi lejer cu tine atunci când eşti singur, vei căuta o relaţie care să-ţi liniştească acest zbucium. La un moment dat neliniştea va reapărea şi, aşa cum se întâmplă deseori, îţi vei învinui partenerul pentru asta. Când de fapt, tot ce avem de făcut este să acceptăm momentul prezent în integralitatea lui”.

Sunt cărţile de dezvoltare personală atât de apreciate pentru că oamenii vor să se schimbe, pot să se schimbe sau dimpotrivă, nu pot ori nu vor, dar se visează „dezvoltaţi personal”? Cei care se ocupă de domeniu nu au reuşit să dea un răspuns, aşa că volume ca Puterea prezentului contribuie la procesul de căutare a acestuia.

Cartea Puterea prezentului, de Eckhart Tolle se gaseste cu reducere la Libris / Elefant / eMAG.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
blestemul frumusetii

Carti cu Libertatea: "Blestemul frumusetii" de Teresa Medeiros

Next Article

Lista Anutei: Zece romane pline de romantism

Related Posts

Total
0
Share