fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Războiul etern, de Joe Haldeman

razboiul eternEste vorba (din nou…) „despre război, despre soldaţi şi despre motivele pentru care credem că avem nevoie de ei”. Războiul etern, carte apărută la Editura Nemira în 2015, este un SF care îşi are rădăcinile în conflictul din Vietnam, din care autorul a fost mică parte. Ca mulţi alţii, a intrat în acel război împotriva voinţei lui, s-a scufundat în oroare, a fost rănit, s-a întors la o societate complet înstrăinată. Cartea este o clară încercare de a „cădea la pace” cu acea experienţă într-un mod inedit.

Eroul William Mandella (anagramă a numelui scriitorului) devine unul dintre primii recruţi trimişi pe un front îndepărtat din spaţiu pentru a lupta cu nişte clone numite taurani. Detestă să se lupte, dar întoarcerea pe Terra este răul cel mai mare. A petrecut în altă galaxie doar doi ani, dar pe Pământ s-a scurs un deceniu. Şi nu se poate reacomoda. Nu se potriveşte nicăieri. Lumea a devenit prea violentă, prea multe vechi obiceiuri au dispărut ori s-au schimbat, chiar mama lui s-a lansat într-o legătură cu o persoană de acelaşi sex pentru că autorităţile vor să ţină demografia sub control… Aşa că William se reînrolează pentru a se întoarce la lucruri mult mai familiare de pe altă planetă. Alţi ani din viaţa sa trec, câteva sute pe Pământ, şi el tot luptă într-un război pe care nu-l înţelege, împotriva unui inamic pe care nici măcar nu-l urăşte. Pe parcurs, unul câte unul, toţi cei pe care-i cunoaşte sunt spulberaţi.

În Războiul etern, o bună parte din naraţiune se concentrează pe brutalitatea din taberele militare şi pe echipamentele unui viitor previzibil. La fel de incitante sunt scenele de luptă, care bagă în sperieţi cu violenţa lor. Explorarea temelor sexuale este la mare preţ de asemeni, cu şocul cititorului care află că la întoarcerea lui William din una din misiuni descoperă că toată omenirea este homosexuală din cauza „împerecherilor selective” dictate de liderii lumii. Disperat, soldatul caută în toate femeile pe care le întâlneşte „urme latente de heterosexualitate” şi, în ciuda felului admirabil, cu un umor subtil, în care este tratată problema, oricine poate detecta aluzia la interzicerea homossexualităţii în lumea militară a anilor 1970.

Eforturile lui Mandella de a înţelege o lume pe care o percepe pe dos la doar câţiva ani de când a părăsit-o fac din această lectură o lecţie de viaţă. Serii de decese şi de dezastre completează un tablou care este doar parţial ştiinţifico-fantastic; de fapt, lumea SF începe să pară doar o „scuză”, butaforia din spatele căreia se iţeşte conflictul unui om nu doar cu nişte inamici îndepărtaţi, ci şi cu cei din propria specie, care au edificat o societate care nu-l mai recunoaşte şi pe care el n-o mai poate desluşi.

Cartea Războiul etern, de Joe Haldeman poate fi cumpărată cu reducere de la Elefant / Libris / Nemira / eMAG.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
concurs carti herald

Concurs. Câștigă un pachet de cărți oferit de Editura Herald

Next Article
carti ieftine

45% reducere la mii de cărți + o carte CADOU (doar azi, 13 ianuarie)

Related Posts
la Curtea lui Urmuz
Citește mai mult

Alte „vederi” de la Curtea lui Urmuz

În continuarea  seriilor publicistice Vedere din Dealul Olarilor  (cu totul, 3 volume, apărute la editura bucureșteană  Ars Docendi,…
Lykantropie
Citește mai mult

Lykantropie și Poezie

Trăind în zona boreală, cu stepe și păduri întinse, strămoșii noștri au avut ca dușman natural lupul, animal…

Total
0
Share