fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Războiul unui copil prea îndrăzneț (recenzie la cartea “Războiul din Bom Fim”, de Moacyr Scliar)

, trad. Laura Bădeascu, ed. Univers, 2011

Moacyr Scliar (1937-2011) s-a născut în Porto Alegre, Brazilia, într-o familie de evrei emigrată din Basarabia. Printre operele sale se numără: Carnavalul animalelor, Centaurul din grădină, Femeia care a scris Biblia, Ciudatul popor al lui Rafael Mendes. Cărțile sale au fost traduse în 11 limbi.

Nu mai citisem nimic de autorul brazilian Moacyr Scliar, nici nu auzisem de el până când nu am primit de la colaboratorii noștri, ed. Univers, această carte. Mă bucură acest fapt deoarece am descoperit un autor interesant, de urmărit. Proza lui nu aș putea-o asemăna cu vreun autor anume, dar parcă am găsit influențe de la alți autori, chiar sud-americani. Nu aș vrea, totuși, să dau nume.

Războiul din Bom Fim este o colecție de scurte capitole cu tema generală a unui război mai mult invizibil, cel al copilului evreu Joel, decât cel real (al doilea război Mondial) care se întâmplă în Europa. Joel și gașca sa: Nathan, fratele său, Dudi, Rafael etc. au o imaginație altfel decât a copiilor de vârsta lor. Urăsc nemții și duc un război invizibil cu ei, dar real din punct de vedere al simțămintelor. Ura lor și a întregii comunități este justificată, având în vedere că mii de evrei erau duși în lagăre zilnic.

Joel are și o familie interesantă, un frate care cântă la vioară și zboară peste cartier, o iapă unică, Malke Tube, care este capabilă (în imaginația lui) de fapte mărețe în războiul său, tatăl, Samuel, neînfricat și protejându-și iapa pe care, într-un final, tot el o omoară și o mamă care, din greșeală, arde pisica în cuptorul sobei.

Doctorul Finkelstein este omul cu cele mai bune sfaturi pentru orice problemă, fie că ține de medicină sau de psihologie. Mai găsim personaje fascinante în acest roman de 125 de pagini: o femeie care s-a născut cu dinți în vagin, dar care este salvată până la urmă de o teacă pe care soțul o folosește ca ultimă soluție. Un băiețel, Marcos, care înghite otravă de gândaci crezând că va ajunge un gândac, ca cel a lui Kafka. Desigur, finalul este altul.

Nici familia lui Joel cel puternic, care singur învinge armata lui Hitler, ba chiar pe Hitler, nu este lipsită de probleme. Fratele îi moare, mama înnebunește iar tatăl, ei bine, de el trebuie să aflați singuri.

Moacyr Scliar este un autor la care am aflat o proză proaspătă, cel puțin din ce am citit până acum. Se află printre autorii „mai buni”, cel puțin din punctul meu de vedere.

Emilia Zăinel

Cartea o poti cumpara si online, cu reducere de la elefant sau

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Weekend de pomina: reduceri la carti si transport Gratuit!

Next Article

6 motive "beton" pentru a-ti cumpara carte straina de aici...

Related Posts

Total
0
Share