Nu scoate un sunet, cea de-a treia carte din seria de investigații „DS Nathan Cody” este cel puțin la fel de tulburătoare ca precedentele, poate chiar mai întunecată, întrucât cazul este unul de răpire de copii. Greu de parcurs de regulă, și mai greu de vizionat atunci când sunt ecranizate, aceste povești trebuie citite și cu mintea, și cu inima, pentru că mai multă procesare a informațiilor despre formele răului înseamnă mai multă apărare în fața lui. Peste toate, fiorul primar al unei lecturi „dark” care are la bază o narațiune polițistă este irezistibil pentru nenumărați cititori, de unde și succesul lui Jackson.
Soții Benson sunt un cuplu cât se poate de obișnuit, dar copiii pe care îi au nu sunt ai lor. În fiecare dintre cele trei părți care „încheagă” teribila poveste sunt explorate pe rând personajele Malcolm Benson, Harriet Benson, Daisy, Poppy, Ellie și investigatorul, detectiv Nathan Cody, privite de la distanța persoanei a treia și totuși fiind mai intruzive în încăperea cititorului decât și-ar putea imagina cineva.
Un copil lipsește și întotdeauna în astfel de cazuri, primele ore sunt cruciale pentru șansele de suraviețuire ale victimei. Cody este un detectiv plin de zel, dar și profund, implicat în caz cu acel fel de a-i pune pe alții înaintea propriei persoane care face diferența între oameni în toate meseriile. Cald, sincer, dedicat până la obsesie găsirii copilului, Cody are și el defectele lui, detaliate din plin de Jackson tocmai pentru a creiona un tablou complex al omului de care depind destinul și viitorul unui micuț.
Malcolm Benson pare „deranjatul” mental cu un ego disproporționat, care își închipuie că este o persoană de excepție pentru că reușește să-i aducă soției copii în condițiile în care femeia nu-i poate avea pe ai lor. Iute la mânie, aspru, necioplit, este consumat de iubirea pentru nevastă și are ideea fixă că trebuie să facă orice pentru ca „familia” sa să fie fericită. Pagină cu pagină, Malcolm se detașează ca fiind o cu totul altă persoană decât fiara care pare…
Fiecare dintre celelalte persoanje care „gravitează” în jurul celor centrale poate sta el însuși în centrul unui roman, Jackson izbutind să adâncească natura umană în fiecare până dă de o esență surprinzătoare, care-l captează iremediabil pe cititor. Peste toate acestea se suprapune tensiunea căutărilor, un crescendo bine gradat, care își face efectul deplin.
Nu scoate un sunet este mult mai mult decât o poveste polițistă despre o răpire. În ecuația complexității acestei narațiuni în care toate destinele par de același calibru intră deopotrivă și abuzul împotriva copiilor, și neglijarea lor. De asemenea, tabloul este completat de urmările psihologice ale unui astfel de act asupra unor victime care cu siguranță rămân marcate pe viață.
Rulajul acțiunii este și el accelerat, făcând din lectură o cursă afectivă ca un montagne-russe, în care Cody intră și iese succesiv din situații extreme, la limita supraviețuirii, în care Poppy, Daisy și Ellie trebuie să lucreze impecabil împreună pentru a evada, deși nu se știe dacă pot trece de Malcolm, în care scenele de tortură care au în centru copii sunt deopotrivă tulburătoare și revoltătoare.
Finalul cărții Nu scoate un sunet se ridică la înălțimea întregului construct al romanului, legând între ele personajele, fațetele complotului, atmosfera și mai ales lecțiile pe și de viață pe care răpirea unui copil le poate genera.
Cumpără cartea Nu scoate un sunet, de David Jackson, cu reducere, de la Elefant sau Libris.