fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Carieră malefică, de Robert Galbraith

Carieră maleficăÎn Carieră malefică, Detectivul particular Cormoran Strike este suficient de taciturn, încăpăţânat şi mahmur şi fără piciorul amputat cu care îşi începe una dintre investigaţii… dar ce să-i faci, asta este munca, asta este ceea ce ştie să facă cel mai bine, asta este pasiunea lui: să găsească deraiaţi mintal capabili de crime oribile. La treabă, aşadar, pentru descoperirea celui care a tăiat o bucată dintr-o tânără, precum şi a celorlalte părţi din cadavru.

Intră în scenă toţi posibilii suspecţi siniştri pe care îi poate releva coşmarul oricărui investigator, „nume grele” din galeria criminalilor în serie pe care Strike şi i-a făcut duşmani în timp: gangsterul Malley, cunoscut pentru tăiatul de penisuri, sadicul Donald Laing, pedofilul Noel Brockbank, chiar soţul mamei lui Strike, Jeff Whittaker, judecat (şi achitat) pentru uciderea femeii. Pentru ca totul să fie şi mai ambiguu, este descoperit un teanc de scrisori adresate detectivului de către o fată care vrea să-şi „elimine” un picior sănătos, aşa, pentru „împlinire personală” (?!).

Pe parcurs, devine evident că ţinta viitoare a criminalului este frumoasa asistentă a lui Strike, Robin, care este pe cale de a se căsători cu arătosul şi autoritarul Matthew, în timp ce Strike are o relaţie „solidă” cu superba Elin. Ceea ce este vizibil pentru toată lumea – faptul că detectivul şi asistenta se plac – rămâne un mister chiar pentru cei doi. Este aspectul care dublează copios cartea Carieră malefică – povestea poliţistă imaginată de J. K. Rowling şi semnată R. Galbraith. Pentru că, nu-i aşa, cu poliţia care investighează cazul nu ai ce să faci, este necooperantă (dacă nu chiar opacă), aşa încât Strike şi Robin pornesc să ia „fir cu fir” toţi suspecţii amintiţi, şi mulţi alţii, să raţioneze, să imagineze, să pună detaliile cap la cap. Şi detaliile abundă: în urmărirea „clientelei”, ivestigatorii bat Anglia în sus şi-n jos, din Londra în Scoţia, personajele sunt multe şi complexe, cu poveşti secundare de toată savoarea, amănuntele construiesc un tablou vast, nerecomandat amatorilor de romane detectivistice minimaliste.

Nu lipseşte umorul de foarte bună calitate, cu care „Galbraith” ne-a obişnuit pe parcursul aventurilor lui Strike, nu lipsesc nici tonul serios şi nici inspiratele întorsături de frază şi accentele dramatice atunci când este prezentă infracţiunea gravă, atacul asupra copiilor, violenţa domestică sau drogurile. Alături de complotul excelent, prezenţa regionalismelor dă o culoare unică unei poveşti poliţiste care se dovedeşte în final a fi mult mai mult de atât. În fond, vorbim totuşi despre creatoarea lumii magice a lui Harry Potter…

Romanul Carieră malefică, de Robert Galbraith poate fi cumpărat cu reducere de la Elefant, Libris, eMAG sau Cărturești.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
recomandări

Recomandările zilei - 12 iulie 2016

Next Article

O frumoasă colecție de cărți pentru copii: Elefantul Elmer

Related Posts

Total
0
Share