fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Un erou modern (recenzie la cartea „Messi”, de Luca Caioli)

Cărţile despre fotbaliştii care devin legende nu se deosebesc între ele decât prin diferenţele de talent şi de performanţe ale celor vizaţi. În rest, în mare, aceleaşi poveşti simple despre copilării scurte…

  • messiAn aparitie: 2014
  • Cumpara cartea cu reducere
  • Autor: Luca Caioli
  • Categoria: Memorii Jurnal
  • Colectie: iBall
  • Editura: PREDA PUBLISHING
  • Format: 130 x 200 mm
  • Nr. pagini: 287

În acest tipar se încadrează şi „Messi”. De ce merită citită? Pentru că avem în faţă nu doar istoria unui copil chinuit de o deficienţă fizică (celebra problemă a starului argentinian cu hormonul de creştere), ci şi felul în care marile cluburi gestionează talente atât de mari ascunse în copii atât de mici. Tot mai mici…

Messi părăsea liniştita viaţă de familie din Argentina la 13 ani, pentru a veni la Barcelona. Asta ar fi intimidat pe oricine, dar Caioli punctează faptul că temperamentul calm al tânărului Messi a fost unul dintre elementele esenţiale care l-au ajutat să răzbească, şi mai mult, să strălucească. Scrisă într-o clară notă de admiraţie, cartea evocă un puşti timid, îndrăgostit de felurile de mâncare pregătite de mama sa şi care în timp a rămas neatins de orgoliile ieftine pe care le aduc banii şi faima. „Am picioarele bine înfipte în pământ şi nu uit niciodată de unde am plecat”, îl citează autorul pe Messi.

Cartea se mai remarcă şi prin faptul că autorul a avut acces la familia fotbalistului, dezvăluind astfel în detaliu anii în care cel ce este considerat astăzi cel mai bun jucător de fotbal al lumii a avut deficienţe de dezvoltare fizică şi ani la rând, zi de zi, a suportat injecţii care să-i susţină creşterea. Potrivit tatălui lui Messi, costul acestor tratamente a fost motivul pentru care tânărul a părăsit oraşul natal Rosario şi a acceptat contractul cu Barcelona. Paradoxal, punctează autorul, cel poreclit „Musca” datorează tocmai faptului că a rămas mai scund naturaleţea şi flexibilitatea unice ale driblingurilor sale care aduc atât de bine aminte de cele ale conaţionalului său Maradona. „Fiind mai scund, am învăţat să controlez balonul mai bine, să fiu mai rapid şi mai agil decât jucătorii înalţi”, mărturiseşte chiar Messi.

De la băiatul care a făcut un drum lung deopotrivă din Argentina în Spania şi de la statutul de „tânără speranţă” la fotbalistul considerat de mulţi „genial”, Caioli parcurge drumul biografic al „subiectului” său într-o manieră ce accentuzează faptul că Messi are în primul rând un spirit puternic. Cititorul se poate apropia de idolul său atât de mult cât poate permite în prezent o lucrare de o atare abordare. Ne încălzim la flacăra talentului lui Messi, îi împrumutăm, filă cu filă, din strălucire, suntem alături de el la greu, ne familiarizăm cu eforturile lui, asistăm cu răsuflarea tăiată la succesele lui inegalabile.

„Messi” este un portret dincolo de bârfe şi speculaţii. Este imaginea unui luptător calm, decis să învingă sorţii potrivnici şi să performeze în ciuda a tot. Într-un cuvânt, este un erou modern în toate datele „clasice”.

Cartea o poți cumpăra de aici la cel mai bun preț și transport gratuit.

Roxana Ichim

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

HAPPY DAY cu reduceri incendiare si transport gratuit!

Next Article

Reducerile zilei. 24 iunie 2015

Related Posts

Total
0
Share