Un „normal” diferit poate fi… normal. Atâta vreme cât implică oameni cu sentimente, „diferit” este doar o variațiune pe tema umanității. Mesajul cărții Ce ar fi trebuit să știu este cu atât mai pregnant cu cât povestea este mai simplă, mai neretușată, mai scutită de artificii moralizatoare care să riște să facă cititorul să piardă esențialul.
Chloe Mitchell este o tânără din Los Angeles care are mare grijă de sora cu autism. Considerând, normal, că Ivy merită să iubească și să fie iubită, Chloe își asumă un rol de „pețitoare” – unii i-ar spune „zâna bună” – după ce ajunge la concluzia că Ethan, coleg de clasă cu Ivy, corespunde cerințelor. Singurul impediment este faptul că fratele lui Ethan, David, nu-i este foarte agreabil lui Chloe, chiar dacă îi este devotat fratelui său.
Cititorul este introdus astfel, fără multe artificii inutile, în cercul restrâns a patru adolescenți care, diferiți, dar normali, ajung la acea etapă la care au ajuns sute, mii de generații înaintea lor: a primei iubiri. Plus iubirea fraternă și… autismul. Aceasta din urmă este una dintre cheile majore ale poveștii, în jurul primilor fluturi din stomacul tinerilor rulând un film al felului în care familia unui copil cu autism se adaptează la această situație specială și la felul în care această persoană specială se adaptează la lumea în care ambele părți sunt conștiente de nuanțele termenului „diferit”.
O dinamică distinctă a lecturii cărții Ce ar fi trebuit să știu este generată de „oglinzile paralele” în care evoluează personajele – Chloe este de un realism bine ancorat în prezent, are un simț acid al umorului și este greu de păcălit, Ivy este de o inocență înduioșătoare, care camuflează, totuși, o admirabilă tărie interioară, cu repere fixe cât se poate de solide. Cu atât mai interesantă și mai atractivă devine evoluția relației lui Chloe cu „neplăcutul” David, de dragul de a-și vedea atins scopul de a o ajuta să iubească frumos și deplin pe sora ei. Pas cu pas, scenă cu scenă, Chloe descoperă că de fapt viața ei nu este planificată în jurul surorii cu autism, că Ivy este mai independentă decât a vrut să creadă sora ultraprotectoare și că „diferit” este mai mult o scuză pentru Chloe decât o realitate a lui Ivy.
Tot eșafodajul afectiv este finisat cu prezența prietenilor adolescenților, cu atitudinea parentală, uneori previzibilă, alteori numai bună de modificat prin experiență, cu situații amuzante și abordări naturale, care fac din „Ce ar fi trebuit să știu” o lectură suficient de lejeră încât să permită esenței să se remarce și să rămână perfect stabilă până la final. Din rulajul zilelor celor patru adolescenți spre destinația cărții se desprind, strălucitoare, și rămân cu cititorul momentele în care cele două surori au întâlnirile lor „de taină”, momente-bijuterie care cu siguranță ajung direct și ușor la orice inimă bună și la orice minte deschisă.
Cartea Ce ar fi trebuit să știu, de Claire LaZebnik poate fi comandată online, cu reducere de la Elefant, Cartepedia sau Libris.