fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Viitorul omului modern (recenzie la cartea “Cele opt păcate capitale ale omenirii civilizate”, de Konrad Lorenz)

Cele opt păcate capitale ale omenirii civilizate – Konrad Lorenz, trad. Vasile V. Poenaru, Ed. Humanitas, 2012

cele-opt-pacate-capitale-ale-omenirii-civilizateKonrad Lorenz (1903 – 1989) a fost fondatorul etologiei moderne (știința comportamentului animal). În 1973 a primit Nobelul pentru medicină. Și-a extins cercetările și la oameni, astfel că această cartea vorbește despre comportamentul uman, niște adevăruri dure pe care trebuie să le acceptăm.

Citind această carte ne dăm seama că civilizația nu este chiar ceea ce ne imaginam și că se poate distruge forte ușor, mai ales prin aglomerarea orașelor. Aflăm despre omul modern, care s-a schimbat foarte mult de-a lungul anilor, influențat de mulți factori care mai mult l-au împiedicat, decât ajutat. Și, totuși, trebuie să sufere pentru ca lumea să evolueze.

Cele opt păcate sunt: ”Proprietățile structurale și perturbări funcționale ale sistemelor vii”, ”Suprapopularea”, ”Pustiirea spațiului vital”, ”Întrecerea cu sine însuși”, ”Moartea termică a simțurilor”, ”Decăderea genetică”, ”Sfărîmarea tradiției”, ”Receptivitatea la îndoctrinare” și ”Armele nucleare”.

După cum vă dați seama, aceste sunt cele mai grave probleme ale noaste, ne bântuie zi de zi și cădem în capcana lor, parcă orbi în a face ceva pentru salvarea noastră. Am reținut multe citate excelente din carte, pe câteva o să le redau mai jos, dar trebuie citite toate argumentele fiindcă aici este vorba despre conștientizarea problemelor și căutarea soluțiilor, nu doar admirarea unor citate îngrijorătoare care vor rămâne doar la stadiul acela.

”Dragostea față de aproapele nostru e într-atît de diluată de mulțimea celor ce ne sînt apropiați, prea apropiați, încît urmele ei abia dacă se mai zăresc”. Sau am putea merge pe expresia folosită de autor, ”Not to get emotionally involved”, pentru a explica răceala semenilor noștii pe care o simțim până și în propria casă.

”Cei care hotărăsc în legătură cu construirea unei străzi, a unei centrale electrice ori a unei fabrici, provocînd distrugerea pentru totdeauna a unor ținuturi întins, nu acordă nici un fel de atenție considerentelor estetice”. Fiindcă nu mai este și loc de estetică, de frumos, ați spune? Ei bine, faptul că s-a gândit așa când s-au construit multe lucruri inestetice, deși era loc de mai bine, a declanșat o nepăsare pentru mediul înconjurător, casă, masă și modernitate; ce mai contează restul?

În carte sunt prezentate multe probleme începând de la evitarea posibilității de meditație și reflecție, evitarea neplăcerii și a suferinței, până la asemănarea noastră cu animalul de casă care , s-a dovedit, este ”caricatura răutăcioasă a stăpânului”.

”Covîrșitoarea majoritate a oamenilor care trăiesc astăzi nu mai consideră ca fiind valoros decît ceea ce îi duce la succes în cadrul unei concurențe fără milă, ajutîndu-i să-i depășească pe ceilalți oameni” . Aici ne regăsim toți, din păcate. Suferind din cauza întrecerii, ne stresăm foarte mult, iar cei care vor să fie mereu în pas cu lumea, nici nu mai apucă să vadă rezultate fiindcă ori se îmbolnăvesc, ori mor devreme.

”Îndoctrinarea are însă efect cu adevărat satanic abia în momentul în care ea reunește într-o unică erezie mari mulțimi de oameni, continente întregi, poate chiar întreaga omenire. Tocmai acest pericol ne amenință acum”.

Închei cu acest citat fiindcă mi s-a părut relevant, raportat la ceea ce se întâmplă în zilele noastre și cum găsim explicația faptelor unor oameni care, ca și noi, au o naștere, o viață și o moarte.

Sper că v-am convins să citiți cartea. Asta doar dacă noi credem că prin comportamentul nostru vom schimba ceva sau, resemnați, spunem că și așa lumea nu mai poate face nimic.

Emilia Zăinel

Emilia Zainel
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Editura Trei porneste "In cautarea Sufletului Craciunului"

Next Article

Reteta noastra pentru un weekend perfect

Related Posts

Privacy Preference Center

    Total
    0
    Share