fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Recenzie la cartea Cum să oprești timpul, de Matt Haig

Cum să oprești timpulPentru fiecare 14 ani umani, Tom Hazard înaintează în vârstă doar unul. „Am un fel de boală. Sunt bătrân – într-un fel în care un arbore este bătrân sau ca o pictură renascentistă. M-am născut cu peste 400 de ani în urmă, la 3 martie 1581”. Nu, nu este Simone de Beauvoir și celebra „Toți oamenii sunt muritori”, este Cum să oprești timpul, romanul lui Matt Haig, o poveste plină de dramatism și suspans despre un om… altfel. Departe de a fi fericit că este aproape nemuritor, Tom îi vede pe cei dragi pierind. Doar gloanțele îl pot ucide, bolile nu. Se trezește profesor de istorie la un liceu din Londra și, dornic să „se integreze”, aderă la o societate secretă, „Albatross”, condusă de un anume Hendrich, octogenar cu aceeași condiție și care este, din acest motiv, mult mai bătrân decât Tom.

Cartea Cum să oprești timpul este cu atât mai captivantă cu cât a scrie un roman de dragoste într-o epocă a liberalismului erotic este mai greu decât s-ar crede. În condițiile în care mai toate au fost inventate și redate în narațiune, provocarea de a imagina o poveste care să fie mai presus de clișee stă într-o capacitate tot mai extinsă a autorilor de a fi creativi. Lui Haig „îi iese”. Tom trăiește într-un soi de univers paralel pe care încearcă să-l armonizeze cu restul lumii, pentru care, practic, este un outsider. „De ce să te îngrijorezi pentru viitor? Oricum se va întâmpla. Ăsta este adevărul despre viitor”.

Scrisă într-o cheie minoră, foarte accesibilă, Cum să oprești timpul este, cel puțin la prima vedere, un roman de dragoste – Tom iubește cu furie, cu resemnare, cu profunzime și cu un tangaj vizibil, toate deodată și toate la antipozi, o vânzătoare de mere în vârstă de 17 ani, pe Rose. „M-a sărutat, am închis ochii și restul lumii a dispărut. Nu mai exista nimic în afară de ea. Ea era stelele, Raiul și oceanele”.

În jur, lumea reală se dezlănțuie. Personajul negativ, chiar Heindrich, are, la rându-i, vreo 900 de ani și aterizează în universul lui Tom cu energia celui care vrea să facă rău sub masca unui bine – de a proteja lumea de antreprenorii veroși biotech care vor cu orice preț celulele stem ale nemuritorilor din mica societate. De aici un fel de acțiune James Bond irezistibilă, care face din Cum să oprești timpul deopotrivă o lectură de șemineu sau de sezon estival, pentru doamne cu inima sensibilă și pentru domni greu de impresionat.

Nu este de mirare că Benedict Cumberbatch a pornit să producă un film după această carte, în care va și juca rolul lui Tom.

Romanul Cum să oprești timpul, de Matt Haig poate fi cumpărat cu reducere de la Elefant, Libris sau Nemira.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Zilele Devoratorilor de Cărți

Zilele Devoratorilor de Cărți - reduceri de până la 70%!

Next Article
Cavalerul

Cavalerul, de Gene Wolfe (Editura Paladin, 2018)

Related Posts

Total
0
Share