fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Recenzie la cartea Dosar permanent, de Edward Snowden

Dosar permanent

Uniunea Europeană tocmai a decis că „whistleblowers” trebuie protejați. Dar opiniei publice îi trebuie de regulă mai mult timp să „asimileze” anumite reguli. În aceste condiții, Dosar permanent – cartea lui Edward Snowden, celebru „avertizor”, este o lectură cel puțin interesantă.

Dosar permanent este, aproape firesc, încercarea lui Snowden de a arunca o lumină asupra propriei armate de secrete. Proiect ambițios prin care autorul vrea să ridice cortina de pe prețioasele sale secrete, de pe tot ceea ce poate fi ușor catalogat, în cazul său, drept trădare, Snowden își invadează intimitatea personală și deschide „zona goală care se întinde dincolo de puterea statului”.

Este spațiul pe care l-a apărat și protejat ani la rând, iar faptul că „împănează” povestea cu detalii despre familie, cu momente de frământare pe drumul spre dezvăluirile care l-au făcut celebru – și vânat… – creează tabloul general al unui om care nu vrea să fie considerat un trădător. Și aduce în sprijinul său realitatea, confirmată între timp, că statele sunt autoare ale unor supravegheri în masă și, mai grav, că unele companii private au ajuns să țină oamenii sub observație, deținând baze de date greu de imaginat.

Se pare că Snowden a ajuns în posesia acestor informații cutremurătoare din întâmplare. A fost „destinul”  lui… Vine dintr-o familie cu sentimente patriotice sănătoase – bunicul său a fost amiral, tatăl a lucrat pentru Paza de coastă a SUA, iar mama a activat în Agenția Națională de Securitate, faimoasa NSA. „Familia mea a răspuns întotdeauna la apelul datoriei”, își amintește Snowden. El însuși un băiat foarte deștept și bine pus la punct cu tehnologia, Edward era obsedat de computerul tatălui său și nu a durat mult până când s-a învățat singur să fie maestru al navigării, al hackingului, a codărilor. Ambițios și orgolios, a vrut să demonstreze că este „mai mult decât un creier deștept într-un borcan” și s-a înrolat în forțele speciale, pe valul de emoție de după atacurile de la World Trade Center. Modernizând sistemele IT învechite ale unor agenții de intelligence, Snowden descoperea una câte una „legile secrete, curțile judiciare secrete, războaiele secrete”. Bun la ceea ce făcea, a ajuns să aibă acces la „bijuteriile coroanei” lumii informațiilor. Restul ar putea fi considerat istorie… Mâniat de ceea ce aflase, a copiat documente secrete și a fugit cu ele…

Undeva între filele cărții Dosar permanent, Snowden explică, stângaci, de ce nu și-a pus partenera la curent cu ceea ce făcea și de ce a părăsit-o fără o vorbă. Carte a regretelor, „Dosar permanent” dă detalii pe care publicul nu ar fi avut de unde să le afle și explică de ce autorul a simțit nevoia să informeze oamenii că sunt trădați. A simțit că datoria sa era să spună aceste lucruri și niciun Snowden nu a rezistat vreodată la chemarea datoriei…

Comandă cartea Dosar permanent, de Edward Snowden, cu reducere, de la Elefant, Libris sau Cartepedia.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Oceanul care ne desparte

Oceanul care ne desparte, de Tahereh Mafi (Editura Corint, 2019)

Next Article
transport gratuit

Promoție Cartepedia: transport gratuit la orice comandă (22-24 octombrie)

Related Posts

Total
0
Share