fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Contopirea identității (recenzie la cartea “Fortareata alba”, de Orhan Pamuk)

Fortăreața albă – Orhan Pamuk, trad. Luminița Munteanu, ed. Polirom, 2012

fortareata-albaOrhan Pamuk (n. Istanbul, Turcia) a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură în 2006. Una dintre cele mai cunoscute cărți ale sale este ”Mă numesc Roșu” – care a câștigat printre altele și IMPAC Dublin Literary Award în 2003. Printre alte cărți se numără: Zăpada, Cartea neagră, Muzeul Inocenței.

Este primul roman pe care-l citesc de Pamuk și pot spune deja că-și merită cu prisosință premiul Nobel. Cartea mi-a adus aminte, când am ajuns la pasajul în care turcii luptă împotriva Fortăreței Albe ”Doppio” (derulându-se cam în aceeași perioadă din câte am apreciat eu) de Mesagerii ploii – Ismail Kadare. Dacă le citiți pe amândouă, o să vedeți ce vreau să spun!

Și totuși, chiar dacă se numește Fortăreața Albă, esența se află în cele două personaje principale: un tânăr italian și ”sosia” sa, Hogea. Cele două personalități se contopesc până când tânărul italian (care narează la persoana I) devine Hogea, iar Hogea devine el. Gândurile și trăirile lor se unesc, ajung să se cunoască foarte bine, deși nu sunt frați, ei fiind născuți în țări diferite.

Tânărul italian este luat prizonier după ce vasul pe care se afla este prins de turci. Reușește să supraviețuiască datorită cunoștințelor sale medicale și ajunge să-i atragă atenția Pașei care îl va îndrăgi. Dar nu numai lui îi este drag; un tânăr care lucra pentru Pașă îi este prezentat și i se spune că va lucra cu el de acum înainte – mai târziu ajungând să fie sluga lui.

”Cel care intrase în odaie semăna ciudat de mult cu mine. S-ar fi zis că în locul lui mă aflam chiar eu! Așa am gândit în prima clipă. Era ca și cum cineva care voia să-mi joace o festă m-ar fi făcut să mai intru o dată pe ușa aflată chiar în fața celei pe care pătrunsesem eu, pentru a-mi spune uite, la drept vorbind, așa ar fi trebuit să fii, așa ar fi trebuit să intri pe ușă, așa ar fi trebuit să-ți miști mâinile și brațele, așa ar fi trebuit să te uiți la celălalt tu, aflat în odaie”. p. 26

Cei doi, însetați de cunoaștere, studiază medicina, matematica, astrologia, natura, fac diverse lucruri pentru Padișah până când nu mai sunt chemați la curte. Anii trec și cei doi ajung să se cunoască foarte bine, fiecare dezvăluindu-i celuilalt povestea vieții. ”Ziua următoare a fost cea mai veselă zi din viața mea de rob. Nu m-a mai legat de scaun, dar mi-am petrecut întreaga zi așezat în fața lui, pentru a vedea cum devenea, încetul cu încetul, un alt om. La început credea atât de mult în ceea ce făcea, încât a avut chiar tăria să scrie de hârtie titlu acela caraghios : De ce sunt cine sunt?” p. 84

Ani de zile încearcă să răspundă acestei întrebări. Cu toate că italianul a lăsat în urmă o familie și o logodnică, viața în casa ce dădea spre Cornul de Aur a înlocuit tot trecutul. Lucruri încep iar să se schimbe, iar cei doi ies din amorțeală când apare ciuma în țară. Hogea ajunge Mai-mare al astrologilor și începe să se distanțeze de sosia sa, petrecând mut timp la curtea Padișahului. Cel puțin câțiva ani, apoi celălalt îi ia locul, el muncind la construcția unei arme grandioase (tunul) cu care să spulbere dușmanii otomanilor. Și se apropie și momentul când ”diavolul”, capabil să bage frica în toți care-l văd, va fi pus în funcțiune.

”La prânz, când am revenit la trupele în marș, ni s-a spus că fortăreața Doppio nu fusese cucerit încă […] Padișahul i-a spus Hogei că, dacă fortăreața nu avea să cadă până la lăsatul serii, la asaltul de dimineață urma să fie întrebuințată și arma noastră” p. 176

Însă lucrurile nu se petrec așa cum și-a dorit Hogea, iar oamenii vor moartea italianului. Atunci drumurile lor se separă, Hogea pleacă în Italia, iar sosia sa rămâne luându-i locul ca Mai-mare al astrologilor fără ca ceilalți să știe. Separarea lor intimă începe să se petreacă mai înainte de asalt, iar acum, pentru prima dată de atâta timp, viețile lor merg pe alt drum.

Este o carte cu un farmec aparte, cu fiecare pagină guști dintr-un fruct parfumat, dulce-amărui care nu ai vrea să se mai termine. Identitatea celor doi, contopită într-o singură esență dă savoare întregii povești, implicând cititorul în destinele lor.

Emilia Zăinel

Cumpara cartea de aici, cu reducere si transport gratuit.

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Te provoc sa citesti o carte

Next Article

Pregatiri de weekend: 40% reducere la cartile "maestrilor SF"

Related Posts

Total
0
Share