fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Prea multă frumusețe (recenzie la cartea “Frumusețe și întristare”, de Yasunari Kawabata)

Frumusețe și întristare – Yasunari Kawabata, trad. Florin Oprina, ed. Humanitas, 2013

frumusete-si-intristareCartea o poti cumpara cu reducere de aici.

Yasunari Kawabata a fost primul scriitor japonez care a câștiga Premiul Nobel pentru Literatură, în 1968. Este și unul dintre scriitori mei favoriți, alături de Yukio Mishima, doi maeștri ai culturii japoneze. Am citit multe cărți scrise de Kawabata: Lacul, O mie de cocori, Frumoasele adormite, Vechiul oraș imperial, Valsul florilor, Sunetul muntelui etc.

Sunt obișnuită cu stilul lui aparte, în care detaliile au o importanță aparte, rememorarea se află mai mereu în prim plan, iar natura se împletește cu firea umană. Ea transmite totul în om, se regăsește în gândurile lui, acțiunile lui, toată ființa mai exact.

Și așa cum uneori natura poate fi tristă, la fel se întâmplă și cu interiorul omului. Iar tristețea duce la ură și violență, la fapte realizate în scopuri greșite. Aceasta este și tema romanului, unde o tânără prea frumoasă, Keiko, ascunde în ea gelozia, răzbunarea, violența. Mi-am adus aminte de un personaj al lui Steinbeck, Katy, o tânără foarte frumoasă, dar cu un suflet urât, bine ascuns. Dar cele două diferă prin felul cum sunt conturate, deoarece autorii provin din culturi foarte diferite, prin urmare și scrisul lor este destul de diferit.

O iubire dintre fata de șaisprezece ani, Otoko Ueno, și bărbatul căsătorit, de peste treizeci de ani, Oki, se încheie tragic. Copilul lui Otoko se naște prematur și nu supraviețuiește. Acest eșec intim o va urmări toată viața și-și va regăsi culcușul din mintea ei, în tablourile ei. Fiindcă, ajunsă la patruzeci de ani, Otoko Ueno este cunoscută ca pictoriță, având-o ca ucenică pe frumoasa Keiko. În tablourile abstracte ale fetei se regăsește un pic din caracterul ei bine ascuns. Povestea de care vă spuneam a fost imortalizată într-o carte scrisă de Oki, O fată de șaisprezece ani, care are „menirea” de a readuce mereu suferința în viața celor patru personaje, chiar la mult timp după ce a fost publicată: Otoko care încă-l mai iubește pe bărbat, Keiko care se decide să-și răzbune maestra pe care o iubește nespus, Oki care retrăiește trecutul zilnic și soția sa, Fumiko, poate persoana care a suferit cel mai mult alături de aceste destine tragice.

Și chiar dacă femeia de patruzeci de ani, Otoko Ueno, încă-l mai iubește pe bărbatul cu care a trăit singura iubire din viața ei, la șaisprezece ani, ucenica ei, Keiko, nu vede această iertare cu ochi buni și-și pune-n cap să o răzbune, dat fiindcă și firea ei înclină spre tristețe, melancolie, caracter instabil, în ciuda frumuseții neobișnuite.

Keiko i-a prins mâna lui Otoko, i-a luat degetul mic, l-a băgat în gură și l-a mușcat. A aruncat o privire fugară către ea, apoi a șoptit:

– Într-o seară de primăvară am apărut plutind ca o zână prin pâcla apoasă care se lăsase peste grădină…

Erau cuvintele pe care i le spusese cândva Otoko ei. Spunea că din pricina pâclei arăta și mai mult ca o zână. Keiko și le amintea și acum și le-a repetat șoptit.

Amândouă depănaseră în mai multe rânduri aceeași poveste. Keiko știa că atunci când amintește ziua aceea, Otoko regreta atașamentul pe care îl avea față de ea, se învinovățea și suferea, dar, în același timp, afecțiunea ei creștea ca o putere magică.” (p. 112)

Este un roman profund în care personajele sunt conturate din anumite puncte de vedere, conform stilului japonez, unde partea interioară și natura sunt mult mai pregnante decât alte aspecte. Asta dă o senzație de melancolie ce se regăsește și-n ale cărți ale autorului nipon. De aceea se creează și o atracție constantă în ceea ce-l privește pe cititor și romanele sale profunde. Te pun pe gânduri!

Cartea o poti cumpara cu reducere de aici.

Emilia Zăinel

Emilia Zainel
Total
27
Shares
1 comment
  1. Se vede că îţi place scriitorul. Eu nu am citit încă nimic de el, dar sunt curioasă să-l descopăr fie măcar şi printr-un roman.

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

„Baiuteii” – cartea discutata la Pop-up Stories Club

Next Article

Cea mai buna oferta pentru premiile scolare: Reduceri + CADOU + Transport GRATUIT!

Related Posts

Total
27
Share