Sănătatea mintală și potențialul personal – iată două arii de cuprindere care au ajuns să obsedeze lumea contemporană, ale cărei repere par să se afle mereu într-o balanță cu echilibru fragil.
În decursul ultimului deceniu, Jay Shetty a cucerit internetul, are peste 30 de milioane de urmăritori pe rețelele de socializare și cel mai urmărit clip pe Facebook în anul 2019. Se poartă acest tip de influență și mai ales este în tendințe ca atunci când ai succes, să vorbești public despre el celor care își doresc să-l atingă. Așa a apărut Gândește ca un călugăr, prima carte a unui om care, din fericire, consideră că nimic nu poate, totuși, înlocui o carte.
Cumpără cartea cu reducere de aici.
Ce este oarecum inovator și potențial benefic în cartea lui Shelly? Mărturisirea. Exemplul personal: „Nimeni nu vrea să te angajeze când în CV ai trei ani de activitate în calitate de călugăr”, spune autorul. Respins de zeci de companii, de producători, acceptat cu rezerve și activând într-un mediu corporatist care nu-i spunea nimic, a decis ca în timpul liber să fie călugăr. S-a dedicat existenței vedice și perceptelor acesteia, a studiat, a ajutat, a contribuit, a trăit fără confortul mileniului trei. Deși ideea de a aplica perceptele vieții austere într-o lume care inventează săptămânal modalități de a-i face pe oameni mai dependenți și mai captivi ai obiectelor nu este una nouă, nu în fiecare zi se poate citi un volum despre experiența unei astfel de explorări personale. Ca urmare, „Gândește ca un călugăr” livrează ceea ce predică.
Shetty le recomandă semenilor să „dea la o parte praful de pe oglinda care ne blurează adevărata identitate”. Chiar dacă imaginea rezultată ar putea să fie neașteptată (sau chiar neagreată…), doar această „curățenie” în dreptul imaginii poate însemna și o clarificare. Mai departe, se renunță rapid la negativism. „Înainte de toate, este nevoie să încurajezi compasiunea față de propria persoană și să înveți să te ierți pe tine însuți. În loc să te zbați gândindu-te la greșelile trecute, este preferabil să-ți construiești rezistența”, afirmă Shetty. Și tot așa, autorul ne învață să înlocuim ecranul telefonului cu persoana iubită ca primă imagine când ne trezim dimineața, să folosim puterea mirosului (lavandă și eucalipt de preferat) pentru a ne schimba în bine ziua, să ne direcționăm capacitățile cognitive prin sunet („80% din încărcătura cognitivă se pierde dacă în fundal se aud știri sau picamere ale constructorilor”).
Un alt atu al lecturii este centrarea pe explicarea importanței pasiunii în muncă. Orice ar spune oricine, munca, de la distanță sau de la locul ei, fizică sau intelectuală, multă sau puțină, potrivită sau nu persoanei, este cea de la care pot porni orice alte planuri. „Direcționați-vă viața spre încorporarea a cât mai multe activități de lucru care să implice și pasiune, plăcere pentru munca respectivă. Puteți începe prin a vă opri să vă întrebați de ce faceți ceea ce faceți”.
Gândește ca un călugăr este ceea ce afirmă titlul și, într-un mod complet neașteptat, este mult mai mult.
Cumpără cartea Gândește ca un călugăr, de Jay Shetty, cu reducere, de la Litera, Elefant sau Libris.