fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Vrăjile Castelului Blandings (recenzie la cartea “Greșeala lordului Emsworth”)

greseala-lordului-emsworthGreșeala lordului Emsworth – P.G. Wodehouse, trad. Carmen Toader, ed. Polirom, 2012

Cartea poate fi cumparata online cu reducere de la elefant sau de la libris.

Din poveștile Castelului Blandings

Pelham Grenville Wodehouse (1881-1975) a fost un autor britanic, dar a trăit în Franța și Statele Unite. Cu toate astea, în operele sale găsim descrisă foarte des societatea londoneză. ”Greșeala lordului Emsworth” face parte din seria Castelului Blandings.

Tot la editura Polirom au apărut mai multe cărți de Wodehouse, precum: ”Sezonul de împerechere”, ”Codul de onoare al Wooster-ilor”, ”S-a făcut, Jeeves!” sau ”Nori grei deasupra Castelului Blandings”.

Am prins gustul literaturii comice, după ce vă povesteam data trecută de senzaționala carte ”Conjurația imbecililor” de J. K. Toole. Acolo exista și o notă dramatică a poveștii, pe când aici drama este însoțită de note comice pe care le găsim în fiecare capitol.

Acesta este primul volum din serie, un debut frumos într-un tărâm al întâmplărilor neprevăzute ce dau o notă amuzantă personajelor implicate. Lordul Emsworth este omul urcat pe tort care dă start problemelor, dar care apoi coboară de pe tort și-l lasă să fie dărâmat de ceilalți. Printr-o conjunctură favorabilă, autorul le scoate din anonimat și pe celelalte personaje cu destine triste, lăsându-l pe uitucul lord Emsworth să trăiască în propriul univers.

Înainte de greșeala bătrânului, ”împrumutarea” unui scarabeu valoros din colecția viitorului socru, americanul J. Preston Peters, fiul său, onorabilul Freddie Threepwood, viitoarea soție, Aline, Joan Valentine (prietena acesteia), Ashe (un autor de romane cu detectivi) sau asistentul cu ochii de vultur, Baxter cel Eficient, sunt lăsați să lâncezească în propriile supe reci. Recuperarea scarabeului devine punctul principal, datorită ei, fiecare dintre cei enumerați primește ”un rol” și este pus în lumină.

Ashe, care înainte de a deveni ”valet” al milionarului american, era ”tatăl” detectivului ratat ”Gridley Quayle”; Joan scria și a rețete într-o revistă de femei; Freddie fugea de responsabilități; domnul Peters fuma în neștire, dar se plângea de stomac mereu.

Zâmbetul nu ne dispare de pe buze nicio pagină, mai ales când citim despre lordul Emsworth, sau tânărul Ashe:

”Prima dată cînd a apărut în strada Arundell îmbrăcat în tricou și pantaloni de flanel, abia își învârti măciucile o dată în jurul capului, că și atrase atenția următorului public:

 1. a) doi taximetriști (dintre care unul beat);
 2. b) patru chelneri din hotelul Mathis;
 3. c) șase chelneri din hotelul Previtali;
 4. d) șase cameriste din hotelul Mathias;
 5. e) cinci cameriste din hotelul Previtali;
 6. f) proprietarul hotelului Mathis;
 7. g) proprietarul hotelului Previtali;
 8. h) un măturător;
 9. i) unsprezece haimanale fără ocupație;
 10. j) douăzeci și șapte de copii;
 11. k) o pisică.

Toți au rîs – chiar și pisica – fără să se poată opri. Taximetristul beat îl porecli pe Ashe ”jocheul săltăreț”. Dar Ashe a continuat să-și învîrtă măciucile” (p. 12 -13)

Stil simplu, umor cât cuprinde și zâmbet permanent pe buze. Asta ne așteaptă când vom deschide cărțile autorului britanic. Pot spune că de abia aștept să gust umor și din celelalte volume ale seriei Castelului Blandings.

Emilia Zăinel

Emilia Zainel
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Seara japoneza la Editura Humanitas

Next Article

Colectia Bestseller Biografii: Mustafa Kemal Atatürk

Related Posts

Total
0
Share