fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Când nimic nu mai este de ajuns (recenzie la cartea “Ignoranța”, de Milan Kundera)

Ignoranța – Milan Kundera, trad. Emanoil Marcu, ed. Humanitas, 2013

ignorantaMilan Kundera (n. 1929) este un cunoscut scriitor ceh, care trăiește în Franța. A scris nenumărate cărți, printre operele sale cele mai importante numărându-se: Gluma, Valsul de adio, Insuportabila ușurare a ființei, Nemurirea sau Identitatea. A scris atât în limba cehă cât și în franceză.

Este un scriitor puțin atipic aș spune, în sensul bun, evident, deoarece acest volum are multă filosofie, dar și istorie în el. E cumva nostalgic, o lecție de viață sau o palmă peste obraz, depinde cum este privită.

Este primul roman semnat de Kundera pe care-l citesc, mi-a plăcut pentru că m-a pus puțin pe gânduri și m-a scos din sfera ultimelor romane pe care le-am citit, dându-mi de gândit, dar și prezentându-mi o altă latură a vieții.

De unde cumperi cartea online:

Sunt mai multe planuri în ”Ignoranța”, cel al emigrantului nefericit, cel al țării (în acest caz Cehia) invadate de Rusia, cel al reîntoarcerii acasă – unde ”acasă” nu mai este însoțit de încărcătura cu care era când ai plecat prima dată, dar și paralela cu aventurile lui Ulise și reîntoarcerea acasă, iar într-un final, cel al acceptării morții persoanei iubite.

Pot părea greu de urmărit, dar autorul are o excepțională abilitate de a întrepătrunde planurile fără să-ți dai seama, mergând cu singurătatea, dar și speranța la braț.

Două destine, Irena și Josef, ambii din Cehia (născuți lângă Praga). Invadarea țării și nevoia de a fugi cât mai departe. Încercarea de adaptare și dorința de a te reîntoarce acasă care dispare an cu an.

Irena cu soțul ei au fugit în urmă cu 20 de ani din Boemia, în Franța unde au luat-o de la capăt. Acum văduvă și în relație cu Gustaf, care e mai în vârstă ca ea, Irena se reîntoarce în țara natală, unde orice imagine o doare, iar prezența mamei sale o arde ca un fier încins din cauza sentimentului de inferioritate (aduce a realitate, nu?). Foste prietene trăiesc cu iluzia că o cunosc și că încă mai împărtășesc aceleași gânduri, dar nimeni nu o întreabă de viața ei departe de casă.

În același scenariu se află și Josef, văduv acum, emigrat în Danemarca, medic veterinar. Reîntoarcerea la familia fratelui său nu-l ajută cu nimic. Ba chiar îi reamintește de suferința copilăriei. ””Colegii”: Josef pronunță cuvântul foarte rar, cu jumătate de voce, încercând să simtă parfumul (slab, abia perceptibil!) al primei lui tinereți, acel timp revoltat, pierdut, abandonat și trist ca un orfelinat; dar, spre deosebire de Irena în orașul francez de provincie, nu simte nici o duioșie pentru acest trecut ce transpare, neputincios; nici o dorință de întoarcere; doar o ușoară rezervă; detașare.” Dacă aș fi medic, aș da, în cazul lui Josef, acest diagnostic, așa cum e descris în carte: ”Bolnavul suferă de o insuficiență de nostalgie”.

”Memoria nu poate fi înțeleasă, nici ea, fără o abordare matematică. Fundamental este raportul numeric dintre timpul vieții trăite și timpul vieții stocate în memorie. Nimeni n-a încercat vreodată să calculeze acest raport și de altfel nu există, pentru asta, niciun mijloc tehnic; pot presupune totuși, cu riscuri minime de a mă înșela, că memoria păstrează doar o parte la un milion, la un miliard, pe scurt o parte absolut infimă din viața trăită. și asta face parte din esența omului.” – aici este vorba, pe de o parte, de memoria uitată a lui Josef, unde a refulat foarte multe amintiri dureroase, dar și de memoria oricărui om care, cu timpul, alege să-ți amintească doar ceea ce vrea el, fie că sunt lucruri pozitive, fie negative.

Cei doi, Josef și Irena, se întâlniseră cu mult timp în urmă, dar pentru scurt timp. Soarta face ca ei să se regăsească, dar sentimentul amintirii (sau lipsa ei) să fie diferit – tristețea intrând în viața lor ca-ntr-un parc de toamnă.

Dar ceea ce nu vrei să-ți amintești, alții retrăiesc în fiecare zi. Fiindcă un alt personaj, o fostă iubită a lui Josef din copilărie, retrăiește durerea despărțirii lor în fiecare zi, o despărțirea ce i-a lăsat urme nu doar sufletești, dar și fizice.

Kundera are un stil mai deosebit, nu ușor de înțeles, trebuie să treci prin anumite straturi pentru a ajunge în profunzime. Și nu-i un lucru rău. Nu mulți autori reușesc să facă asta, el și-a găsit stilul propriu, unic, ce te face să meditezi (nu degeaba găsim filosofia vieții printre rânduri).

Emilia Zăinel

bogdan
Total
3
Shares
1 comment
  1. Felicitari pentru review. Ai punctat aspectele importante si le-ai expus intr-un mod placut in asa fel incat sa iti conturezi o idee despre Ignoranta d-lui Kundera si mai apoi sa alergi catre prima librarie si sa o cumperi, curios sa afli povestea celor doi.

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Colectia Sven Hassel: 30% reducere + transport gratuit

Next Article

Literatura Fantasy si Horror cu 45% reducere

Related Posts

Total
3
Share