Pentru cei cărora li s-a întâmplat măcar o dată să aibă un sentiment pronunțat de déjà-vu, pentru cei care s-au îndrăgostit inexplicabil de o persoană pe care par s-o cunoască de când lumea, unul dintre cei mai publicați autori francezi actuali, Marc Levy, imaginează o „explicație” într-o poveste – În altă viață.
Jonathan și Anna sunt în pragul unei nunți fastuoase, pregătită în detaliu și așteptată de lumea bună din Boston. Și vine clipa răscolitoare de destine în care bărbatul află că o mică galerie de artă din Londra a intrat în posesia a cinci pânze semnate de artistul Vladimir Radskin. De ce este aceasta o veste fulminantă? Pentru că Jonathan este un specialist în artă și un obsedat de pictorul de secol XIX, pe care îl caută cu înfrigurare peste tot. Mai mult, printre pânzele recent descoperite se poate afla ultima creație a artistului, lucrare devenită legendară după dispariția ei chiar înainte de prima expunere, în 1868. Jonathan se află în urmărirea picturii de două decenii, iar vestea despre apariția lucrărilor îl mână spre propriul destin.
Jonathan și Clara se întâlnesc în capitala Marii Britanii – femeia deține galeria spre care aleargă peste Atlantic bărbatul. Stelele sunt aliniate și cei doi au sentimentul copleșitor că se cunosc și pe deasupra împărtășesc aceeași pasiune pentru pictorul rus, pe care vor să-l dezvăluie ca maestru de necontestat. „Se întâmplă uneori ca două suflete să se întâlnească pentru a nu mai forma decât unul singur. Depind pentru totdeauna unul de celălalt. Sunt de nedespărțit şi se vor căuta neîncetat, din viață în viață”. Sunt cu adevărat fericiți oamenii care trăiesc așa ceva? Ori sunt doar bieți rătăcitori neîmpliniți existențe la rând, mereu așteptând marea reîntâlnire? Este real sau doar o închipuire a unor minți mai complicate și mai… altfel?
În încercarea – umană și rațională – de a gestiona cumva strania situație, cei doi se întorc spre operele artistului. Una dintre ele, „Fata în rochie roșie”, este nesemnată. Cei doi privesc capodopera și rămân convinși că este faimoasa ultimă lucrare a lui Radskin. Drumul de a-i demonstra autenticitatea se transformă într-un demers de a descoperi ei înșiși de ce par a se ști de când lumea. „Dacă în cursul unei existenţe terestre, o jumătate ajunge să se piardă de cealaltă, să rupă jurământul care le leagă, cele două suflete s-ar stinge deîndată. Unul nu-şi poate continua existenţa fără celălalt”.
Fără emfază, fără grandomanii literare inutile, în cuvinte frumoase, simple și apropiate, Levy ne dăruiește o poveste. Fiecare dintre cititori poate rezona mai mult sau mai puțin cu ce se întâmplă pe parcurs între ciudații îndrăgostiți și destinul tabloului aflat în epicentrul întâlnirii lor. Întrebările curg fluviu… stau față în față două spirite cu aceeași pasiune pentru artă sau două fragmente ale aceluiași suflet comun? Există predestinare sau doar coincidența montează uneori câte o scenă impecabilă? Are nevoie dragostea deplină de atingerea ezotericului sau este suficientă atracția magnetică, firească, naturală?
În final, povestea În altă viață este încă o încercare, frumos și relaxant alcătuită, de a oferi o explicație pe care n-o găsim, ca specie, de două mii de ani: iubirea.
Romanul În altă viață, de Marc Levy poate fi cumpărat cu reducere de la Elefant, Libris, sau eMAG.