fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

O zi. Un trecut. Alt viitor (recenzie la cartea În inima infernului, de Rosa Montero)

”Dacă nu eşti în stare să-i vezi pe alţii, nu eşti în stare să te vezi pe tine însuţi. Pentru că ceilalţi, cei din jurul tău, viaţa şi obligaţiile pe care le ai, sunt limitele care te fac să fii cine eşti. Şi dacă nu recunoşti aceste limite şi aceste responsabilităţi, eşti un nimic, eşti un nimeni.

În inima Infernului
Cumpără cartea cu reducere

În inima infernului de Rosa Montero ne arată încă de la început ceea ce ne va aştepta în paginile următoare: ”Cel mai rău e că nenorocirile nu-şi anunţă venirea. Nu există câini care să urle în zorii zilei, semnalând data morţii noastre, şi nimeni nu ştie vreodată, atunci când îşi începe ziua, dacă îl aşteaptă o zi obişnuită sau o catastrofă. Nenorocirea este a patra dimensiune care se lipeşte strâns de vieţile noastre ca o umbră; aproape toţi încercăm să scăpăm de ele pentru a trăi, uitând că suntem fragili şi muritori, însă unii indivizi nu ştiu să se protejeze de teama de întuneric. Iată o întâlnire literară interesantă care ”demască” o lume cruntă, aceea a drogurilor, şi care prezintă frust incertitudinile şi psihoza induse de consumul de droguri.

O zi. Doar o zi. O singură zi. O multitudine de întâmplări, cu reîntoarceri în trecut, poate şi pentru a da o lecţie celorlalţi că aşa nu se face. Pentru că în viaţă sunt alte lucruri mult mai importante decât a te ”închide” într-un plan în care atât uitarea de tot şi de toate, cât şi fericirea îşi dezvoltă cu totul şi cu totul alte valenţe – negative, dezumanizante, neconştientizate la acele momente.

Întreaga acţiune a cărţii se desfăşoară într-o singură zi! 24 de ore în care personajul principal, Zarza, fuge de trecut, ascunzându-se în imagini, retrăind spaime şi nelinişti care au urmărit-o încă din copilăria şi tinereţea umbroasă a universului consumatorului de droguri şi a unei familii dezorganizate. O lecţie de viaţă cu puternice accente tragice, cu lungi descrieri fine ale situaţiei de a te afla în lumea ”Reginei albe” (cum numeşte Rosa Montero lumea drogurilor), cu permanenta frică a unei urmăriri… nu a unei urmări!

Delirul acestei situaţii porneşte de la un telefon pe care Sofia Zarzamala (editor de cărţi medievale) îl primeşte dimineaţa şi prin care o voce de bărbat îi spune: ”Te-am găsit!”. De aici ne aflăm în faţa unei complete şi atente descrieri a celor mai profunde şi cutremurătoare senzaţii ale fricii. De trecut. De prezent. De viitor.

Lungile meditaţii alături de fratele ei cu dizabilităţi, Miguel, convieţuirea conjuncturală alături de muntele de om Urbano, transpunerile în trecutul personal, dar şi viile întoarceri în Evul Mediu – cu poveşti uimitoare (spre exemplu Povestea Cavalerului Rozei), fac din În inima infernului o carte care merită citită şi, mai mult decât atât, înţeleasă. Şi totuşi, În inima Infernului este şi despre iubire: ”Poate că viaţa insuportabilă se poate suporta, cu condiţia să existe o singură persoană care să te iubească, o singură persoană care să te ierte. Existenţa unei persoane potrivite, a unei singure femei sau a unui singur bărbat bun, poate salva oraşul de ploaia de flăcări. De fapt, aici întâlnim mai mult iubirea pentru salvarea de propriul eşec şi nu iubirea ca împlinire a două suflete.

O redare concludentă şi esenţială pentru stările, simţirile şi situaţiile din romanul de faţă o găsim aici: ”Cât timp a stat în braţele Lumii Albe, Zarza a crezut că nu va putea ieşi niciodată de acolo. Regina era suverană plină de gelozie; cerea o dăruire completă a supuşilor săi, o încredinţare totală a sufletului şi a trupului, sacrificiul inteligenţei. În timp ce locuiai în oraşul nocturn, nu exista nici un singur moment din viaţa ta care să nu aparţină acestei stăpâne neînduplecate. Lumea Albă era ca inima unei găuri negre: o masă invizibilă şi incalculabilă. Când Regina te prindea în capcana câmpului ei gravitaţional, întreg universul se risipea între pliurile ei.

Pe alocuri acest volum mi-a trezit senzaţii trăite atunci când am lecturat Paradisuri artificiale de Baudelaire. Cert e că Rosa Montero reuşeşte să surprindă atât de bine această lume ”ascunsă” şi pe nefericiţii ei. O lecţie pentru fiecare dintre noi!

Recenzie de Adrian Stângă

Cartea cartea În inima infernului, de Rosa Montero poate fi cumpărată cu reducere de la eMAG.

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
libris

Libris împlinește 25 de ani: comenzi gratuite + mascotă cadou

Next Article
voucher

Cărți ieftine: voucher cu reducere 50% la peste 50.000 de cărți!

Related Posts

Total
0
Share