fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Recenzie: Înțelegerile care ne-au schimbat lumea, de Jacques Peretti

Înțelegerile care ne-au schimbat lumea

Una dintre cele mai recente „spaime” globale este aceea că suntem controlați de giganții social media. Dar dacă lucrurile trebuie văzute altfel, din perspectiva faptului că rareori oamenii fac pe termen lung ceea ce sunt siliți să facă și că de fapt tot ceea ce ni se întâmplă nu este vina cuiva anume, ci a faptului că… permitem să ni se întâmple?

Fără multă filosofie, cu argumente clare, Jacques Peretti oferă, ca jurnalist de investigație, acea perspectivă unică pe care numai un astfel de profesionist o poate da: aceea de a cântări fiecare cu mintea sa, având la îndemână argumentele, datele și documentele de rigoare.

Așadar, pornind de la principiul că cele mai recente „panici” sunt doar în completarea unei liste, jurnalistul pornește la demonstrație. În cartea Înțelegerile care ne-au schimbat lumea este argumentat, pas cu pas, dovadă cu dovadă, faptul că nu neapărat politicienii sau evenimentele strategice influențează decisiv viețile oamenilor, ci înțelegeri din spatele decorului central în care defilează oamenii de stat – în săli de ședințe, pe terenuri de golf, într-un bar, cu un pahar în față. „Avem tendința de a crede că afacerile sunt într-un fel de compartiment separat, dar în realitate acestea afectează totul – ce cumpărăm, ce mâncăm ce atitudine avem față de sănătate sau bani. Tot ceea ce facem pornește de la schimbările aduse lumii de marile înțelegeri financiare. Crede cineva că aceste lucruri vin la întâmplare? Întotdeauna există în spatele lor o înțelegere și o strângere de mână”, spune Peretti.

Trecând apoi la demonstrația faptului că oamenii își dau largul concurs la succesul marilor afaceri, Peretti are un ton special la adresa „geniului” celor ce decid: „Fără să emit judecăți, faptul că acești tipi vă pot face să decideți să treceți la a executa ce vor ei – să vă upgradați telefonul sau mașina – este mult mai inteligent decât a vă forța s-o faceți. Oamenii ăștia sunt maeștri în a inventa probleme pe care nu știam că le avem pentru ca ulterior să ne vândă soluțiile la ele”.

Documentând temeinic fiecare afirmație, jurnalistul arată ce a stat în spatele deciziei ca de la începutul anilor 2000 să se intre într-un declin al banilor lichizi la nivel mondial. „S-a întâmplat fără multă tevatură, a pornit de pe Wall Street, apoi a fost declarat trend la tv sau pe Twitter și felul în care ne cheltuim banii s-a schimbat definitiv. În 2025, nici dealerii de droguri nu vor mai accepta plata în bancnote”, spune Peretti, care amintește că în anii 1990, în cadrul unei întâlniri de zece minute între Max Levchin și Peter Thiel, care elaboraseră un plan de a face bani prin internet, a luat ființă PayPal. Elon Musk s-a alăturat celor doi, a adus și un psiholog în ecuație, iar restul este istorie pentru ceea ce a devenit cel mai mare sistem de plăți online din lume, care alimentează un consumerism deșănțat prin simplul fapt că în cazul plății virtuale, creierul nu mai percepe senzația neplăcută pe care o are când omul dă bani din hârtie…

Exemplele continuă cu becurile de generație nouă, care sunt bazate „pe obsesia lumii moderne pentru perfecțiune” (și care este considerată afecțiune mintală…), cu manipularea legată de kilogramele în plus și care a adus pe lume omniprezenta cultură a dietelor, (foarte profitabilă pentru foarte mulți, de fapt industrii întregi…) etc.

Citiți!

Roxana Ichim Istudor
Total
1
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
recomandările lunii

Top cărți bune de citit - recomandările lunii

Next Article
cupon Libris

Cupon Libris: 20% reducere minimă la orice carte

Related Posts

Total
1
Share