fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Recenzie la cartea Istoria albinelor, de Maja Lunde

Istoria albinelor

Despre chimia naturii întrepătrunsă de cea a oamenilor vorbește Istoria albinelor, o nouă carte din categoria volumelor care se ocupă de efectele acțiunii umane asupra mediului înconjurător, din ce în ce mai multe, și care poartă numele de „cli-fi” – „climate fiction”. În spatele titlului nu este concret o istorie a insectelor, ci o explorare a unui viitor fără ele.

Hai să vedem despre ce e vorba în Istoria albinelor: suntem în Sichuan, China, iar anul este 2098; în capitolul al doilea, cititorul este purtat în Anglia secolului al XIX-lea; al treilea capitol își derulează acțiunea în SUA, în anul 2007. Apoi autoarea stabilește reperele fixe, tot mai tulburătoare pe măsură ce lectura avansează. Personajele principale ale celor trei părți poartă cititorul în clipa inventării industriei stupilor, apoi la epoca în care coloniile de albine au intrat în colaps sau într-o vreme în care, în disperare de cauză, oamenii înșiși sunt angajați ca polenizatori, după ce i-au exterminat pe cei din lumea insectelor. Tao, personajul uneia dintre părțile cărții, nu vrea să-și vadă băiatul de trei ani făcând același lucru peste doar cinci.

Din nefericire, Beijingul apocaliptic nu dă mari șanse unui astfel de vis. Perii prețioși care sunt polenizați cu grijă, floare cu floare, sunt mult mai valoroși decât oamenii care îi „slujesc”.

Un alt personaj central, William, este un amărât proprietar de magazin, depresiv, care își dorește să crească în ochii fiului său inventând un stup mai eficient. Este terorizat de realitatea că marele lui vis de a deveni un biolog celebru se năruie în fiecare an, odată cu sosirea pe lume a încă unui copil. La un moment dat, când în mijlocul casei familiei începe să se ivească spectrul pieirii, tatăl realizează adevărata valoare a copiilor săi.

La finalul poveștii lui William, cititorul își pune întrbarea la câtă demnitate trebuie să renunțe cineva pentru un contract. În fine, al treilea personaj principal, George, are, la rândul său, un fiu căruia vrea să-i demonstreze ceva. Tânărul nu este interesat de afacerea cu stupi a familiei – vrea să devină jurnalist. Când coloniile de albine intră în colaps, întreaga sa viață deraiază, de la menirea pe care știa sigur că o avea până la relația cu fiul înstrăinat.

Deși Lunde este o cunoscută autoare de cărți pentru copii, nu doar în Norvegia natală, ci și peste hotare, Istoria albinelor este o „trilogie” neagră, densă ca o magmă și care leagă chimia dintre albine și mediu de cea dintre părinți și copii. Atunci când toate ajung la o răscruce, ce este mai important? Interesul pentru sine sau sacrificiul?

Cartea Istoria albinelor, de Maja Lunde poate fi cumpărată online de la Elefant, Libris sau Cartepedia.

Roxana Ichim Istudor
Total
2
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Cititul îți poate aduce un job mai bun

Next Article
Polirom

Super weekend Polirom: cărți cu reduceri de până la 74%

Related Posts

Total
2
Share