fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Adevăruri crude (recenzie la romanul „Jocul Ripper”, de Isabel Allende)

Scriitoarea chiliană Isabel Allende se avenzurează pe teritoriul cărţilor cu criminali în serie, după ce a delectat o lume întreagă cu romane ca „The House of Spirits” sau „Eva Luna”. Chiar dacă domeniul este inedit pentru autoare, personajele feminine puternice rămân un reper fix major.

Acţiunea se petrece în San Francisco şi debutează cu descrierea unei scene a crimei: agentul de pază al unei şcoli este găsit mort cu o bâtă de baseball înfiptă în rect. Scena este teribilă, dar autoarea nu s-a ferit nici în trecut de astfel de descrieri ale violenţei sordide. Apoi este introdus jocul pe computer Ripper, care, prin adolescenta Amanda Martin, îşi extinde tentaculele asupra cazului real al crimei de mai sus, printr-un concurs de împrejurări: tatăl fetei, Bob, investighează teribilul incident, iar mama a dipărut, fiind considerată o altă potenţială victimă a agresorului. Întrucât părinţii tinerei sunt despărţiţi de mult, cei doi iubiţi ai mamei – un playboy decrepit şi un fost marinar – devin piese centrale ale dramei, unul sfârşind ucis, celălalt suspect de a fi comis crimele în serie. Allende îi pune pe toţi în scenă în stilul caracteristic, cu prelungi referiri la trecutul fiecăruia, care are accente dintre cele mai spectaculoase.

Apetenţa autoarei pentru realizarea personajelor feminine ieşite din comun se observă din faptul că personajul cel mai accentuat este Indiana, mama dispărută a Amandei, care, la rândul ei, este motorul acţiunii. În timp ce Indiana este „o nebuloasă” despre care marinarul Ryan se întreabă cum de încă o mai iubeşte în secret chiar şi în absenţa fizică („probabil din cauza mersului sexi”…), fiica ei este cât se poate de rală şi activă în naraţiune.

Astfel, „Jocul Ripper” devine o carte-amestec de thriller, roman poliţist şi poveste romantică. Jocul online practicat de un grup de adolescenţi este punctul nodal al unei investigaţii ce priveşte o serie de omoruri. Cititorul află că de fapt Indiana este ţinta principală vizată şi acesta este momentul în care lucrurile capătă accente personale pentru eroii cărţii. Cursa contra cronometru pentru prinderea criminalului este bine bine gestionată de autoare, care imprimă un ritm puternic încrengăturii de situaţii şi complexităţii relaţiilor celor implicaţi. Cartea este pigmentată de asemeni şi cu punctul de vedere al asasinului, care îşi vorbeşte sieşi aruncând o notă fantastică unei poveşti realiste, cinice, cu spoturi de ironie.

Lectura este memorabilă cel puţin din perspectiva forţei scenelor violente, care par plauzibile în lumea contemporană, iar cititorul rămâne captivat de cursul acţiunii care include toate generaţiile, toate spectrele vieţii de zi cu zi şi tot senzaţionalul care scoate unele existenţe din rutină, dezvăluind adevăruri crude.

Cartea o puteți cumpăra cu reducere și transport gratuit de aici.

Roxana Ichim

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Eveniment: "Levantul" lui Mircea Cartarescu - tradus si in spaniola

Next Article

20 de comenzi au astazi 100% Discount. Poate fi si comanda ta!

Related Posts

Total
0
Share