fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Recenzie la cartea Acasă, de Marylinne Robinson

AcasăUluitoarea Marylinne Robinson a luat pe toată lumea prin surprindere cu „Gilead”, pentru că succesul „Housekeeping”, din 1981, a fost urmat de decenii de pauză. Extensie și extindere a lui „Gilead”, Acasă este o nouă carte a cărei densitate umple tot spațiul, astfel încât aproape nu este nevoie de acțiune sau întâmplări; este suficientă simpla desfășurare de forțe din casa familiei Boughton și a lui Jack, care în cartea anterioară se întoarce în localitatea (fictivă) natală din motive obscure. Acasă este, așadar, un exercițiu al perspectivei diferite din care se poate vedea o familie, întrucât privitorul este sora lui Jack, Glory, care are și ea o poveste personală, ca o încărcătură sumbră care vine să se așeze peste cea deja existentă. Glory poartă o amărăciune de nelecuit vizavi de felul în care a înșelat-o un bărbat cu care aproape se logodise doar pentru a afla că era cât se poate de însurat. O femeie în această postură de regulă depășește greu și cu sechele o astfel de umilință. Mai mult, Jack este un alcoolic fără leac, cu un trecut dezonorant, așadar auspicii nu tocmai favorabile pentru o entuziastă revenire acasă.

Romanul Acasă este, per ansamblu, unul al secretelor care se pot întâlni, ca variațiuni pe aceleași teme, în foarte multe familii. Cei trei Boughton, frații și tatăl lor, trăiesc neliniștiți, fiecare cu povara și apucăturile sale, sub același acoperiș. Jack are secrete sumbre și un fel aproape magic de a-i „citi” pe oameni, ceea ce nu-l face foarte ușor de tolerat. Vechiul prieten al tatălui său, Ames, nu s-a simțit niciodată foarte bine în preajma lui Jack: „Oamenii aceștia care văd direct prin tine nu te pot judeca niciodată corect, pentru că nu știu cât efort depui ca să fii mai bun decât ești de fapt, ceea ce este întotdeauna pe deplin meritoriu, dar neluat în seamă”. De altfel, aici este cheia cărții: eșecul general al oamenilor de a-și depăși propria natură și, din când în când, momentele de aur când, pentru o clipă, izbutesc. Așadar, pot oamenii să se schimbe? Salvarea, momentul de altruism, predestinarea, căința, toate acestea intră sub acoperișul familiei odată cu o mână de oameni care trăiesc intens în circuit închis.

Se poate aprecia că Acasă este o carte a părerilor de rău care, odată adunate sub toate formele, de la dezamăgiri la fragilitate, curg ca niște trene invizibile în spatele fiecărui personaj. Căminul este spațiul care poate genera speranță și Divinitatea suprema oază de confort. Pentru cei care iubesc romanele ce lasă semne, „Acasă” este una dintre cele mai bune alegeri ale literaturii ultimilor ani.

Romanul Acasă, de Marylinne Robinson poate fi cumpărat cu reducere de la Elefant.

Mai multe idei de cărți bune găsești în categoria noastră de recenzii.

Roxana Ichim Istudor
Total
1
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
recomandări

Recomandările zilei - 8 ianuarie 2018

Next Article
The Garfield Show

The Garfield Show - 5 DVD-uri de la Gazeta Sporturilor (din 10 ianuarie)

Related Posts

Total
1
Share