fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Recenzie la cartea Adio, New Orleans, de Ruta Sepetys

Adio, New Orleans

Adio, New Orleans. În anii 1950, puritani, ai Americii, undeva în partea franceză a orașului New Orleans, secretele din spatele existențelor sticlos de curate sunt uluitoare. Și paralizante. În această lume de oglinzi paralele se află Josie Moraine, o tânără de 17 ani, cunoscută a fi fiica unei prostituate „oficiale”, de bordel, al cărei destin pare să fie deja trasat de această ascendență. Dar fata vrea mai mult de la viață decât „cea mai veche meserie din lume”. Ca întotdeauna, „omul propune, Dumnezeu dispune” și Josie are planurile date peste cap de o moarte misterioasă care îi va schimba pentru totdeauna alianțele, loialitățile, relațiile cu mama sa, cu „madama” Willie Woodley și, mai important, cu propria conștiință.

În timp ce visează să meargă la facultate, Josie din Adio, New Orleans trăiește într-o lume clandestină și lipicioasă, îndesată de tentații și în care termenul „experiență” este ridicat la rang de test. A crescut în odăi cu brocart roșu, candelabre grele de cristal, închistare spoită cu tablouri care înfățișează femei pe jumătate dezbrăcate. Mama sa, Louise, dispare în răstimpuri cu câte un „John”, lăsând copila să aștepte printre cotloane. Fata crește într-o atmosferă de promiscuitate cu pretenții și este suficient de dezghețată încât să poată face alegeri superioare. La vârsta de 11 ani primește propria cameră, dar nu este pe deplin la adăpost. Locul este ce este, iar clienții ar plăti sume frumoase pentru virginitatea fetei. Zilele lui Josie trec între sacrul copilăriei și profanul bordelului, între momentele în care i se cere să-și pună pantofi cu toc și orele în care curăță stabilimentul, cu mănuși de cauciuc.

Undeva, cândva, un client moare în mod suspect, chiar în timp ce vizita bordelul, iar mama fetiței este în centrul investigației. De aici încolo, autoarea creionează planuri paralele de mare interes pentru cititor: gangsterii care roiesc în jurul bordelului sunt cu toții dubioși și pasibili de a fi amestecați într-un potențial omor, iar „fetele” sunt de o inocență dezarmantă – Sweety trăiește cu bunica ei și își spală singură rufele, Dora poartă numai verde și Josie o găsește deseori „sforăind într-un pat răvășit, cu un pachet cu gheață topită între picioare”, Evangeline își împletește părul în codițe de școlăriță pentru câte un client. „Madama” este o adevărată ocrotitoare a lui Josie, chiar îi face cadou un ceas de aur în ziua în care împlinește 18 ani și se oferă să-i plătească școala, cu condiția să rămână în New Orleans. În schimb, Loiuse este departe de noțiunea de maternitate, furându-i copilei economiile pentru școală și venind la ziua părinților goală-pușcă sub un trenci lung. Așadar, două lumi paralele, dar atât de întrepătrunse, își dau la iveală „rufele murdare” în jurul unei investigații polițienești și pe fundalul destinului unui copil care pornește din start cu două handicapuri majore: unul social, dat fiind stigmatul ascendenței sale familial, și unul afectiv, cu scara valorilor emoționale grav distorsionată de la cea mai fragedă vârstă.

Adio, New Orleans. Într-o lume și într-un timp care evaluează femeia după aparență și fizică într-o totală ignorare a minții și a capacităților, Josie va începe de tânără să-și „negocieze” cu societatea fiecare pas spre libertate prin decizie și individualitate prin curaj.

Comandă cartea Adio, New Orleans, de Ruta Sepetys, cu reducere, de la Elefant, Cartepedia sau Libris.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Din ce este făcut un măr?

Seară dedicată lui Amos Oz și volumului Din ce este făcut un măr?

Next Article
SuperOfertă pentru SuperFemei

Concurs #FiiBineCuTine - câștigă 3 cărți la alegere oferite de Editura Niculescu

Related Posts

Total
0
Share