fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Recenzie la cartea Afacerea Columb, de Steve Berry

Afacerea ColumbPentru iubitorii de aventură combinată cu mister și istorie, o formulă câștigătoare, bestseller de altfel, este Afacerea Columb, de Steve Berry.

Timp de secole a existat întrebarea dacă nu cumva Cristofor Columb a fost un evreu care fugea de Inchiziție… și a ajuns să cucerească Lumea Nouă. Să fi luat cu el și comori evreiești salvate după dezastrul Templului lui Solomon, din Ierusalim? Cum ar fi dacă un jurnalist de calibru s-ar apuca să „sape”, aidoma unui detectiv, într-o asemenea poveste?

Totul începe în ziua în care ziaristul Tom Sagan, unul dintre cei mai buni în meseria lui, câștigător al unui Premiu Pulitzer, încearcă să se sinucidă. Gestul extrem este generat de acuzația că unul dintre articolele sale a fost considerat un fals în Israel, ceea ce a determinat declinul profesional și izolarea, inclusiv de fiica sa, Alle. Doar că destinul are alte planuri cu jurnalistul – încercarea lui de a-și lua viața este „întreruptă” de un evreu radical din Europa, pe nume Zachariah Simon, care are nevoie de ajutor pentru a-și îndeplini o sinistră agendă personală. Ca să fie sigur că-l va avea de partea lui pe Tom, îi arată o înregistrare în care apare fiica ziaristului, ținută prizonieră. Scena complotului este gata și cititorul află că Tom este cheia unei misterioase conexiuni între presupusele comori din posesia lui Columb și poporul evreu. Jurnalistul însuși are origini evreiești, dar occidentalizarea l-a îndepărtat de ele; acum trebuie să se reconecteze cu rădăcinile sale pentru a dezlega puzzle-ul legendei despre marele explorator.

Ceea ce nu știe disperatul tată este faptul că Alle și Simon sunt în cârdășie – vor comoara pentru ei. În paralel, Simon face și înțelegeri separate cu fiecare dintre ei… Peste toate acestea, din fundal transpare rivalitatea dintre Simon și un anume Bene Rowe, pentru… aceeași comoară.

Călătoria și aventurile tuturor acestor personaje țin cititorul cu răsuflarea tăiată aidoma unei cărți de Dan Brown. Din Praga în Jamaica, într-o lume modernă și mult schimbată, câțiva oameni aleargă după un mit acoperit de tradiții evreiești străvechi. Realitatea devine confuză, liniile de separare între adevăr și presupunere se întrepătrund și filmul aventurii îl rupe de cotidian pe cel ce citește.

Scrisă într-un limbaj rafinat, dar viu și presărat cu elemente care conferă autenticitate și vibrație lecturii, Afacerea Columb este un plonjon în universul uneia dintre marile fascinații ale unui trecut pe care cu greu ni-l mai putem imagina; vremuri în care existau secrete, în care se și păstrau, în care oamenii puteau deveni legende urmărind un ideal sau fugind de o năpastă (Columb nu este singurul din istorie…). De-a lungul și de-a latul călătoriei, culturile și tradițiile se întrepătrund într-o frescă majestuoasă și relevantă. Deasupra tuturor, mai periculos decât toate personajele malefice din jur, un tată care nu dă doi bani pe propria viață aleargă să-și salveze copilul, dispus la orice…

Cumpără cartea Afacerea Columb, de Steve Berry, cu reducere, de la eMAG, Libris sau Elefant.

Roxana Ichim Istudor
Total
1
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
cărți ieftine

Cărți ieftine: 50% reducere la mii de cărți (doar azi, 6 aprilie 2017)

Next Article
Enescu şi hora razelor de soare

Enescu şi hora razelor de soare continuă proiectul Poveşti din Pădurea Muzicală la editura Nemi

Related Posts

Total
1
Share