fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Recenzie la cartea Arta subtilă a nepăsării, de Mark Manson

Arta subtilă a nepăsării

Oricât de mult am încerca, uneori viața supralicitează și nu putem scăpa de ceea ce ne face să înfruntăm. Cum spune un vechi proverb, valabil pentru întregul spectru al cărții Arta subtilă a nepăsării, dacă nu poți să sari un zid sau să-l demolezi, ocolește-l.

Cumpără cartea cu reducere

Potrivit autorului, secretul unei vieți bune este să nu dăm importanță mai mare decât merită unui alai de lucruri și întâmplări care, privite dintr-o perspectivă distanțată, pot apărea în adevărata lor lumină: nimicuri. Fiecare s-a uitat cel puțin o dată în viață înapoi și s-a întrebat de ce și-a făcut atâtea griji pentru una sau alta. Mai important, spune Manson, este să ne concentrăm pe ceea ce este cu adevărat major în viață, cu onestitate și scăpând de balastul inutil care ne încarcă emoțiile prost direcționate și sentimentele greșit gestionate.

Un aspect cel puțin interesant în abordarea lui Manson este acela că a căuta fericirea este de dorit, dar „cu un strop de sare”, cum spun englezii, deci cu rezerva că este foarte posibil să nu dăm prea des de fericire. Resemnarea în fața acestei posibilități poate fi eliberatoare pentru mulți. Pe scurt, autorul crede că este mai bine pentru fiecare să șteargă din viață obsesiile pentru tot felul de aspecte asupra cărora nici nu prea deține controlul.  Cele câteva „lecții” care se desprind din această perspectivă aspră, dar foarte proaspătă, sunt relevante și puține: nu încerca să fii ceea ce nu ești de fapt – respectă-te ca individualitate;  cheia unei vieți împlinite este să-ți pese din răsputeri de tot ceea ce contează pentru tine și să nu dai doi bani pe restul; urmărește întotdeauna țeluri asupra cărora poți avea control.

În detaliu, Manson ne sfătuiește pe toți să nu presăm, să nu încercăm mai mult decât este cazul sau ne lasă destinul să realizăm. „Secretul unei vieți bune este să nu dai doi bani pe mai mult; să-ți pese de mai puțin și doar de ceea ce este adevărat, imediat și important”. Prin atașamentul față de prea multe lucruri, fericirea devine un miraj, iar satisfacția de regulă este scurtă și superficială.

Nu în ultimul rând, în Arta subtilă a nepăsării Manson ne sfătuiește să nu ne lăsăm copleșiți de trendurile sociale care ne-ar putea face să credem ba că nu suntem suficient de buni (de zvelți, de frumoși, de capabili etc.), ba că nu avem destul obiecte de arătat, ba că nu putem să ne depășim condiția pentru că nu câștigăm destui bani. „Dorința de a poseda mai mult este o experiență negativă prin ea însăși. Paradoxal, acceptarea acestui adevăr este o experiență pozitivă. Pentru a fi fericiți avem nevoie de ceva de rezolvat. Fericirea este acțiune”, consideră Manson.

Așadar…

Cartea Arta subtilă a nepăsării, de Mark Manson poate fi cumpărată cu reducere de la Elefant sau Cărturești.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Zuleiha deschide ochii

Recenzie la cartea Zuleiha deschide ochii, de Guzel Iahina

Next Article

Eveniment Herald: De la Big Bang la înţelegerea existenţei umane

Related Posts

Total
0
Share