Cărțile pot fi literalmente averea supremă. O demonstrează povestea Bibliotecara de la Auschwitz, bazată pe un caz real de genul celor care se încadrează în zicala „viața bate filmul”.
Scrisă de un ziarist, cartea la timpul prezent are ritmul și vigoarea pe care formația jurnalistică o imprimă unei povești.
Dita Kraus are 14 ani și se află la Auschwitz. În infernul sinistru și fără șansă, copila are un scop: de a menține ascunse câteva cărți pe care le face să circule printre deținuți și cu ajutorul cărora oferă lecții interzise unui mare număr de copii. În buzunarele ponosite, bine ascunse, stau „Scurtă istorie a omenirii”, de H.G. Wells, o gramatică de limba rusă, un manual de geometrie analitică și „Contele de Monte Cristo” în franceză.
Povestea din Bibliotecara de la Auschwitz se deschide abrupt, cu intrarea la una dintre „orele” care ar putea deveni sentință a teribilului Josef Mengele. Este clipa în care cititorul face cunoștință cu chintesența cărții – efortul copilei de a ține ascunse în faldurile rochiei sărăcăcioase a comorii scrise.
Înainte și înapoi, Iturbe realizează un balans portretistic și, în același timp, o punctare a extremelor – Alfred Hirsch, prizonierul care a înființat „școala” și a murit în lagăr sau Rudi Rosenberg, evadatul care încearcă să atragă atenția lumii despre ce se întâmplă la Auschwitz. Undeva între aceste cazuri este infernala povară: brutalitate, miros de carne arsă, foamea, frigul, condițiile mizere, tortura păduchilor. Și, de asemenea, lumina: cărțile Ditei.
Iturbe este un narator de excepție, iar personajele pe care le creionează defilează în jurul cititorului. Paznicul Elizabeth Volkenrath, de exemplu, a fost coafeză. Este o creatură brutală „care arată ca și cum ar fi fost la un salon scump, apoi s-ar fi tăvălit într-un hambar”. Tot în infernul numit Auschwitz viața nu se lasă și face să curgă povestea de dragoste, condamnată, de altfel, dintre Rudi și Alice. La fel de sortită eșecului este și tentativa gardianului SS Viktor Pestek de a salva o deținută; imposibilă cum este, încercarea există, totuși. Umanitatea își arată chipul din toate colțurile, de unde cititorul se așteaptă mai puțin.
Amestec de amintiri, experiențe personale și imaginație, Bibliotecara de la Auschwitz, intervievată de autor în viața reală, transpare dintre rânduri ca o purtătoare de flacără olimpică. Într-o lume fără șansă, schimbul de idei, cunoașterea și educația pe care le conferă cartea, personaj central cu alură de zeitate, sunt unica speranță. Pentru a o întreține este nevoie de acel tip de curaj „care taie ca o lamă de fiecare dată când îl atingi”.
Cartea Bibliotecara de la Auschwitz, de Antonio Iturbe poate fi cumpărată online, cu reducere, de la Elefant, Libris, eMAG sau Cărturești.