fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Recenzie la cartea Carantina, de Peter May

Carantina

Dacă nu ar fi năvălit COVID-19 să izoleze omenirea, Carantina, cartea „de sertar” a lui May ar fi rămas… în sertar. Cu 15 ani în urmă, scriitorul scoțian era într-o mare pană de creație, după ce încheiase cu succes o frumoasă carieră în televiziune, ca scenarist pentru BBC. A început să scrie o serie de romane de investigație cu acțiunea derulată în China, dar, după cifrele modeste ale vânzărilor, editorul a decis stoparea proiectului. Următoarele două cărți ale lui May nici nu și-au mai găsit editură dispusă să le tipărească. Silit, după propria mărturisire, să scrie „ca să poată plăti facturile”, May a pus la punct, în pas alert, un thriller, rețetă de succes de regulă, „care garantat s-ar fi vândut”.

Vezi aici preț cu reducere

May s-a așezat la masa de scris și a început să construiască lumea în care Londra este pusă la pământ de un virus mult mai letal decât SarsCov 2. Cunoscând bine metropola, May îl aduce în scenă pe detectivul Jack MacNeil, care este obligat să investigheze după o hartă mentală. „Străzile cu magazine arătau ca un câmp de luptă”, descrie May un oraș care seamănă mai degrabă cu Sarajevo anilor 1990. Undeva în acest tablou sinistru sunt descoperite rămășițe umane recente, pe locul unui fost spital. Împreună cu colega medic Amy Wu, detectivul pune cap la cap fapte care arată că ceea ce pare o serie de decese generate de virusul letal care ține consemnați la domiciliu, sub amenințarea legii marțiale, sute de mii de londonezi, este de fapt o înșiruire de crime.

„Anunțând această carte, lumea literară s-a grăbit să-mi spună că este o idee cel puțin stranie, în orice caz complet nerealistă, aceea că ar fi posibil vreodată ca un oraș ca Londra să fie carantinat și complet închis de un virus. Așa că am pus cartea într-un sertar și am uitat de ea”, își amintește scriitorul. Dar soarta romanului avea să fie schimbată radical de… soarta omenirii lovite de COVID-19.

Așadar, pătrunzând în lumea unui oraș emblematic în care soldați înarmați au permisiunea de a ucide pe oricine se comportă suspect, chiar și dacă are un permis de a ieși din locuință, și în care înflorește comerțul cu copii destinați prostituției, care apoi sunt uciși pur și simplu, un detectiv crede că este cel puțin suspectă acumularea unul peste altul a unor cadavre. În condiții de carantină completă, MacNeil pornește să investigheze izbindu-se de proceduri, de restricții, de teama oamenilor de a face orice părea atât de normal înainte de izolare.

Un mare merit al romanului Carantina este derularea cinematografică, aspect care devoalează capacitatea lui May de a crea scenarii. În același timp, similitudinea până la detaliu cu situația în care se găsește întreaga lume de șase luni încoace este terifiantă, demonstrând o capacitate de viziune care i-a determinat pe cititori să ridice cartea imediat pe piedestalul celor mai bine vândute și, în același timp, să ceară o urmare a poveștii; pe care autorul este decis să n-o scrie niciodată, uimit el însuși de faptul că imaginația sa „noir” din urmă cu 15 ani a devenit o cruntă realitate.

Cumpără cartea Carantina, de Peter May, cu reducere, de la Libris, Elefant sau Cartepedia.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
psihologie

Sănătatea și dezvoltarea socio-emoțională a copiilor

Next Article
Black Friday de Toamnă

A început Black Friday de Toamnă - reduceri de până la 90% la mii de cărți

Related Posts

Total
0
Share