fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Recenzie la cartea Cosmosapiens, de John Hands

Cosmosapiens

Din nou despre marile întrebări ale omenirii, sub cupola uneia, majore – cum au ajuns oamenii ceea ce sunt astăzi. De-a lungul a 600 de pagini, Cosmosapiens, cartea lui John Hands încearcă nu doar să explice originea Universului și locul oamenilor în el, ci să vadă și „crăpăturile” din teoriile de tot felul.

Cosmosapiens. La baza acestui volum impresionant, care este estimat a fi una dintre cele mai importante apariții editoriale ale anului, stau trei întrebări: cum s-a format Universul, cum a apărut viața, cum s-a dezvoltat conștiința umană. Fără să răspundă la acestea mai presus de orice îndoială, Hands punctează cu foarte mare claritate, cu tabele și o bibliografie impresionantă, de ce… nu putem răspunde la aceste întrebări. După zece ani de studiu intens și studierea a mii de pagini de cosmologie, astrofizică, biologie și psihologie, autorul acestui tom cu greutate străbate toate drumurile deschise de cele trei întrebări fundamentale, inclusiv posibilitatea existenței unei energii paranormale în oameni.

Folosind știința ca unealtă, Hands se adresează prin Cosmosapiens tuturor celor pentru care descoperirile adâncesc și mai mult foamea de cunoaștere. Autorul pune „sub lupă” principiile științei „ortodoxe”, mai precis curentul prevalent al prezentului. În același timp, Hands descrie magistral atașamentul emoțional (deci cam departe de detașarea științifică…) al cercetătorilor față de descoperirile lor, pe care le apără cu vehemență, deseori orbi în fața unor acte care le-ar putea contrazice teoriile cărora le-au dedicat o viață și după care trăiesc și sunt plătiți. De asemenea, Hands tratează cu mare atenție explicațiile despre apariția Universului, de la care derivă foarte multe dintre toate celelalte, autorul provocând, prin descoperirea de defecte, ceea ce este îndeobște acceptat ca regulă. „Permutațiile teoriei Big Bang nu pot fi testate. Mai mult, aceste modificări produc un model fără consistență logică…”.    

După ce își expune ideile cosmice în Cosmosapiens, Hands trece la apariția și evoluția vieții. După argumentații și prezentări ale teoriilor curente, autorul are capacitatea să încerce să demonstreze cu date că, în fond, despre felul în care a apărut viața pe Terra nu vom fi niciodată mai lămuriți decât despre formarea Universului care ne-a „inventat”. „Probabil că rămâne peste puterea de a explica a științei felul în care a apărut viața”, crede autorul care trece prin toate definițiile posibile ale acesteia, doar pentru a concluziona că este, până la urmă, „abilitatea unei entități de a răspunde la schimbările mediului, de a extrage energie și materie din acel mediu și de a converti acea enerie și acea materie în activitate direcționată spre interior, care include menținerea propriei existențe”.   

Odată viață începută, evoluția devine inevitabilă. De aici începe cea mai complexă provocare pentru autor, dar și pentru cititor – cazul atipic, uimitor, al parcursului omului. De la „ce este omul de fapt” până la „cum a apărut conștiința umană”, un expozeu fascinant, impecabil documentat, stă la dispoziția cititorilor preocupați mai puțin de a se uita în vitrine și mai mult înăuntrul propriilor construcții interioare, în spațiile unde încă așteaptă întrebările fundamentale.

Cumpără cartea Cosmosapiens, de John Hands de la Cartepedia, Libris sau Elefant.

Roxana Ichim Istudor
Total
40
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Tu ce tip de cititor ești

Tu ce tip de cititor ești? - o campanie Editura Corint

Next Article

Mari opere literare din vremuri de carantină

Related Posts

Total
40
Share