fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Recenzie la cartea Cum să fii tu însuți, de Ellen Hendriksen

Cum să fii tu însuți

Psihologul Ellen Hendriksen crede că omul contemporan are „o conștiință de sine pe steroizi” și că pentru a combate anxietatea socială este nevoie să „ne adormim criticul interior”. Aceasta este cheia în care autoarea abordează mijloacele prin care trebuie înfruntate frica, grijile, indecizia, abordările negative despre propria persoană și groaza că punctele slabe vor fi văzute și exploatate de cei din jur. „Le promit pacienților, cititorilor, tuturor, ceea ce numesc Momentul. Pe măsură ce practici încrederea în tine, pe măsură ce te provoci să depășești frica, anxietatea se va altera. După transformare te vei putea uita înapoi și vei realiza că ceva s-a schimbat. Acela este Momentul în care realizezi că te-ai dus la o petrecere fără să înventezi un milion de scuze ca să lipsești sau dimpotrivă, că nu-ți mai aduci aminte când ai petrecut ultima oară week-endul acasă”, notează Hendriksen.

Prima unealtă este înlocuirea vriticului din interior cu un „avocat al apărării”. „Întreabă-te ce este cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla într-o situație, cât de rău ar putea fi, care sunt șansele să iasă rău și cum vei face față”. Aceste întrebări vă pot pune în postura de a amuți, măcar în parte, criticul dinăuntrul fiecăruia. O altă unealtă este încercarea de a face pace cu situația. „Această tehnică implică acceptarea gândurilor negative pentru ceea ce sunt și oferirea de către fiecare a echivalentului interior al unei îmbrățișări calde”. Compasiunea față de propria persoană este, în viziunea autoarei, abilitatea de a ne trata pe noi înșine așa cum îi tratăm pe cei din jur. De asemenea, este bine să-ți faci curajul să începi ceea ce nu-ți place în momentul în care îți displace cel mai mult. „Motivarea întotdeauna vine în urma acțiunii”.

În Cum să fii tu însuți, Hendriksen nu dă doar sfaturi, ci și exemplifică, ceea ce este un indiscutabil plus al cărții. Astfel, autoarea povestește despre terapeutul Alfred Ellis, care s-a implicat într-un proiect de a vorbi cu străini zilnic, pe o bancă din New York. Așa a demonstrat că nu se întâmplă nimic rău, că respingerea, atunci când vine, se simte lejer și că în general teama care pare un munte insurmontabil se poate transforma într-o movilă fără importanță dacă este „tratată” cu repetiție și curaj. Aceeași rețetă este recomandată cu ajutorul unei liste de preocupări care stârnesc anxietate și care, abordate frontal, pot deveni lipsite de încărcătura negativă inițială. 

Alte teme asupra cărora își îndreaptă atenția, spre beneficiul cititorului, Hendriksen, sunt iluzia aparenței – ideea că ce este în interior trebuie să se reflecte în imaginea exterioară, clișeu bine susținut de rețelele sociale și presiunea lor – mijloacele de a ieși din „mitologia” contemporană, cu tot alaiul ei de idoli falși, obsesia perfecțiunii, exersarea constantă a ideii că nu persoana cu anxietate are o problemă de adaptare socială, ci iureșul societății expune mintea omului prezentului la provocări nemaiîntâlnite. „Fii cald, prietenos, curios. Conectarea cu ceilalți va edifica încredere și căldură. Împărtășește ceea ce simți și faci”.

Așadar, Cum să fii tu însuți – un volum pentru oricine se vede în prag de seară singur, temător, izolat, deprimat și toate acestea nu din vina sa…

Cumpără cartea Cum să fii tu însuți, de Ellen Hendriksen de la Elefant, Cartepedia sau Libris

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Nemira

50% reducere la toate cărțile Nemira

Next Article

Concurs: spune-ne ce carte ai vrea să citești și o poți câștiga!

Related Posts

Total
0
Share