fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Recenzie la cartea Dansul Dragonilor, de George R.R. Martin

Dansul Dragonilor

Despre Dansul Dragonilor, scriitorul George R.R. Martin, poate unul dintre cei mai performanți și mai renumiți ai momentului, afirmă că „așa e cu cărțile… termini, respiri puțin a ușurare și te reapuci de lucru. Întotdeauna mai este de făcut ceva”.

Dansul Dragonilor este al cincilea roman din seria „Cântec de gheață și foc”. La momentul apariției, a intrat direct pe locul 1 în lista celor mai bine vândute cărți, publicată de „New York Times”, iar ce a urmat este deja istorie. „Forma inițială a inclus 1.500 de pagini de manuscris”, spunea Martin despre proiectul său. Publicul i-a dat dreptate și pentru Dansul Dragonilor, și pentru toate cele care au urmat, cu toată publicitatea lor colosală și lumea magică pe care au creat-o.

Dincolo de Zid, Bran Stark caută cioara cu trei ochi care i-a apărut în viziuni și ajunge într-un sălaș subteran, unde dobândește abilitatea de a „vedea” prin intermediul copacilor sacri venerați în Nord. Între timp, pe Zid, tânărul Jon Snow este obligat să-și consilideze poziția de Lord Comandant îndepărtându-i pe contestatarii printre care se numără călăul tatălui său, Janos Slynt. Refuzul lui Slynt de a asculta ordinele lui Jon atrage executarea sa pentru insubordonare. Iată, așadar, un start fulminant, care stârnește imediat apetitul pentru aventură al cititorului. După ce și-a ucis tatăl, pe Tywin Lannister, Tyrion este ajutat de Varys să ajungă în Pentos, unde primește adăpost în locuința magisterului Illyrio. Trimis spre sud, Tyrion află că Varys și Illyrio l-au ascuns pe prințul Aegon Targaryen, fiul lui Rhaegar, despre care se credea că e mort. Ei vor să-l pună pe tronul Westerosului, fiind înaintea lui Daenerys în linia succesiunii și l-au încredințat spre creștere și educare lui Jon Connington, fosta Mână a Regelui Aerys și bun prieten cu prințul Rhaegar, exilat de Aerys pentru că nu reușise să pună capăt rebeliunii lui Robert Baratheon. În timpul călătoriei alături de Aegon, Tyrion este răpit de Jorah Mormont, care vrea să-l ducă lui Daenerys, în speranța că va primi iertarea ei. Nava pe care călătoresc cei doi naufragiază, iar ei sunt făcuți sclavi de către yunkai, care îi duc împreună cu ei la Meereen, reședința lui Daenerys. Cei doi evadează și se alătură unei bande de mercenari…

Este atât de multă aventură în imaginația lui Martin, transpusă direct, prin lectură avidă, în casa sufletului fiecărui cititor, încât termenul „epic” ajunge să nu mai poată cuprinde întinderea până la capătul lumii a universului uman, cu toate tarele sale, dar și cu actele de noblețe și de compasiune de-a drepul uimitoare. Este meritul incontestabil al scriitorului acela de a plasa câte un far al speranței în fiecare capitol plin de trădări, lăcomie, luptă pentru putere, sânge, sudoare, tragedie și ascensiune cinică spre culme. Din loc în loc, destinul mânuit de Martin ivește emoție autentică și puterea de a răzbi fără ură. „Sper să vă placă. În ce mă privește, am altă carte de scris”, conchidea scriitorul într-un interviu.

Publicul s-a regăsit imediat, și la nivel de indivizi, și la nivel de societate, în povestea lui Martin. Care continuă…

Cumpără cartea Dansul Dragonilor, de George R.R. Martin de la Elefant, Libris sau Cartepedia.

Roxana Ichim Istudor
Total
6
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Litera

Editura Litera împlinește 30 de ani. 50% reducere la toate cărțile!

Next Article
Humanitas

Weekend cu cărți ieftine de la Humanitas

Related Posts
la Curtea lui Urmuz
Citește mai mult

Alte „vederi” de la Curtea lui Urmuz

În continuarea  seriilor publicistice Vedere din Dealul Olarilor  (cu totul, 3 volume, apărute la editura bucureșteană  Ars Docendi,…
Lykantropie
Citește mai mult

Lykantropie și Poezie

Trăind în zona boreală, cu stepe și păduri întinse, strămoșii noștri au avut ca dușman natural lupul, animal…

Total
6
Share