Lângă foarte mulți dintre noi, adolescenții cresc rapid în tinerii adulți cărora le predăm o lume confuză, în care foarte ușor cineva se poate simți ostracizat. Imaginați-vă această lume proiectată într-un viitor în care tot ceea ce s-a edificat este prăbușit, unde fiecare greșeală este o condamnare care aduce un stigmat ce-l silește pe purtător să trăiască la marginea societății.
Acesta este universul din romanul Defecți în care trăiește eroina Celestine North, tânără, frumoasă, inteligentă. În jurul ei, totul este menit să fie perfect… până la abaterea de la regulile entității Guild. Viitorul în care se derulează totul nu este nici foarte îndepărtat, nici puțin plauzibil. În mod firesc, Celestine are un iubit care nu e chiar oricine, ci fiul judecătorului Crevan, liderul Guild, care decide cine este defect și evacuat din societate. Nici nu este necesar ca o persoană să facă ceva ilegal; este suficient să „iasă din linie”, să mintă, să ia decizii greșite, pe scurt este un fel de comunism pe care atâția cititori îl cunosc (nu întâmplător povestea se petrece într-o țară europeană…) și în care totul este controlat, inclusiv meniul zilnic.
Nu se știe când se naște răzvrătirea în Celestine, dar are ca reper un simplu gând: „În societatea noastră, tot ceea ce își doresc oamenii este interzis”. Care sunt reperele acestei societăți? „Băncile s-au restrâns, guvernul a căzut, economia este în colaps, șomajul și migrația au crescut. Oamenii sunt bulversați de ceea ce se întâmplă, liderii au fost blamați, (…), ei au făcut răul, au distrus familii și case, ei trebuie să sufere. Ei au fost cei defecți moral care au generat prăbușirea”. Pe de o parte, poate mulți gândesc astfel chiar azi, fără să aibă nevoie de vreo ficțiune, pe de altă parte, ce poate veni în loc în clipa în care o democrație, chiar defectă, iese din scenă? Până acum, în istoria ei zbuciumată de specie inteligentă, omenirea n-a inventat decât dictatura.
La prima vedere, Celestine este perfectă, impecabil încadrată în rigorile noii societăți. Dar într-o zi, vecina ei, Angelina Tinder, este săltată de trupele de ordine Guild în urma unor denunțuri (cât de cunoscut sună și acest episod pentru atâția europeni…). Celestine are un șoc în clipa în care vede cu propriii ochi ce înseamnă ca o persoană binecunoscută, din universul ei de proximitate, să intre la categoria Defecți și să dispară dintre cei „normali”, admiși, compatibili cu societatea. Câteva zile mai târziu, tânăra încearcă să ajute un astfel de marginalizat, care tușește, neajutorat, în autobuz. Decizia ei îi va schimba dramatic cursul vieții…
Ahern se dovedește din nou povestitoarea strălucită din „PS. Te iubesc” sau „Suflete pereche”. Nu are nevoie de scene de violență pentru a ilustra perfect autoritarismul, chiar de ficțiune, și nici de vreun surplus lingvistic pentru a furniza prin fiecare por al cărții prospețimea personajului principal. În plus, niciunul dintre pilonii pe care se sprijină narațiunea nu dă semne de fragilitate.
Romanul Defecți, de Cecelia Ahern poate fi cumpărat de la Elefant, Libris, Esteto sau Cartepedia.