fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Recenzie la cartea ”Dicționar critic al psihologiei analitice jungiene”

dictionar-critic-al-psihologiei-analitice-jungieneDicționar critic al psihologiei analitice jungiene – Andrew Samuels, Bani Shorter, Fred Plaut – trad. Corin Braga, ed. Herald, 2014

Autorii sunt experți în psihanaliza lui Jung și au făcut o muncă deosebită de documentare pentru a reda cât mai realistic ceea ce a vrut să spună Jung în vasta sa operă.

Cumpara cartea cu reducere de aici

Prin volumul de față avem, așadar, un dicționar aproape complet al termenilor jungieni. Găsim aici, pe lângă ceea ce ne este cât de cât cunoscut precum: arhetip, persona, umbra, axa Eu-Sine, eros, erou sau copilărie, și termeni mai greu utilizați și de care poate nici nu am auzit până acum. Aș fi vrut să găsesc și un mic îndrumar cu privire la temele comune din vise precum: moarte, fugă, casă, monștrii, căderi și altele, dar nu există așa ceva, aceste semnificații le putem căuta însă în Interpretarea jungiană a viselor de James A. Hall apărută tot la Herald. Acolo există unele explicații privind visele comune, dar la Jung, din experiență proprie știu că nu există un dicționar de interpretate al simbolurilor din vise, deoarece fiecare interpretare ține de persoana respectivă și nu putem generaliza.

O să readuc în continuare doi termeni importanți pe care i-am selectat din lista lungă din dicționar. Trebuie precizat că nu este un dicționar simplu, unde sunt scrise două-trei cuvinte la fiecare termen, ci este făcută o întreagă sinteză a termenului.

Conștiință – „Este unul din conceptele cele mai importante pentru înțelegerea psihologiei lui Jung. Distincția între conștiință și inconștient era deja unul din centrele de interes ale investigației psihanalitice din perioada de început, dar Jung a dus mai departe și a rafinat teoria, postulând existența atât a unui inconștient colectiv, cât și a unui inconștient personal; înzestrând inconștientul cu o funcție compensatoare față de conștiință și recunoscând conștiința drept o precondiție a umanității precum și a devenirii individuale. Conștientul și inconștientul a fost identificați drept perechea primordială de contrarii din viața psihică.

Definiția dată de Jung conștiinței a scos în evidență dihotomia dintre conștient și inconștient și a subliniat rolul eului în percepția conștientă.”

Persona – „Termenul derivă din cuvântul latin ce desemnează masca purtată de actorii din epoca clasică. Persona se referă așadar la masca sau fața pe care o adoptă un individ în confruntarea cu lumea. Persona se poate referi la identitatea sexuală, la stadiul d dezvoltare (cum ar fi adolescența), la statutul social, la slujbă sau la profesie. De-a lungul vieții, un om va purta mai multe personae și acestea se pot combina între ele în diverse feluri.”

Persona este foarte importantă deoarece adeseori folosim câte o mască pentru fiecare situație din viața noastră. Până și acasă o facem. Fără o mască nu am putea trăi în societate și, totuși, când am citit despre ea mi-am amintit de persoanele care nu se mai deosebesc de măștile lor, care nu le mai pot ”trage de pe față”, se confundă cu ele. Acum îmi vin în minte unii actori care, din păcate, sunt însoțiți de teatralitate și în viața reală. Nimic mai nelalocul lui când și pentru a ridica un pahar de apă o faci ca și cum te-ai afla pe scenă.

Revenind la dicționar, am întâmpinat unele dificultăți în a înțelege toți termenii, de aceea recomand această carte pentru persoane care cunosc acest domeniu sau au mai citit înainte din operele lui Jung. Adevărat că este mai simplu să citești un dicționar, însă, în acest caz, trebuie să te fi dus la surse mai înainte, iar termenii culeși de – Andrew Samuels, Bani Shorter și Fred Plaut doar să-ți limpezească lectura.

Emilia Zăinel

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

30% reducere la carti in engleza + transport gratuit

Next Article

Editura Litera lanseaza cartea "Ce spun eu si ce intelegi tu", de Deborah Tannen

Related Posts

Total
0
Share