fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Recenzie la cartea “Eroul cu o mie de chipuri”, de Joseph Campbell

Eroul cu o mie de chipuri – Joseph Campbell, trad. Mihai Mănescu & Gabriela Deniz, ed. Herald, 2013

eroul-cu-o-mie-de-chipuriJoseph Campbell a fost un cercetător al miturilor și religiilor, acest lucru reflectându-se foarte bine prin vasta sa documentare atunci când citim complexa carte de față. Volumul „Eroul cu o mie de chipuri” este opera sa principală, a apărut în 1949 și i-a fost recunoscută imediat importanța.

Cumpara cartea cu reducere

”Studiul clasic transcultural al lui Joseph Campbell despre călătoria eroului a inspirat milioane de oameni și a deschis noi domenii de cercetare și explorare. Este prima lucrare care combină intuițiile spirituale și psihologice ale psihanalizei moderne cu arhetipurile lumii mitologice și creează o adevărata hartă care permite orientarea pe calea vieții contemporane. Examinând miturile eroice în lumina psihologiei moderne, cartea analizează nu doar modelele și stadiile mitologiei, ci de asemenea relevanța acesteia pentru viețile noastre de azi – și pentru viața oricărei persoane aflate în căutarea unei existențe deplin realizate.” – aflăm din descriere. Mi-a plăcut cartea care, după cum am spus, este foarte densă și foarte bine documentată. De altfel, am aflat multe mituri și legende despre care nu știam mai nimic, dar și ce rol au ele cu inconștientul uman.

Eroul, pe care-l cunoaștem din diferitele basme învățate la școală, parcurge mereu același drum al împlinirii, dar ”peripețiile” sale sunt diferite, însă mereu va fi însoțit de ajutoare supranaturale, talismane și alte lucruri protectoare, iar drumul nu va fi niciodată ușor. Eu am făcut un rezumat foarte simplu legat de ceea ce se întâmplă în carte. Sunt foarte multe povești ale maturizării: fie a eroului, fie a omului – și cred că acesta este punctul interesant pe care trebuie să-l urmărim în carte. Spre exemplu, m-au impresionat multe explicații ale viselor oamenilor obișnuiți (prin care inconștientul îi anunță că trebuie să meargă pe acel drum, că au o problemă într-un anumit sens sau că fac bine ceea ce fac). Dar împlinirea nu ține numai de semnale inconștientului, ci și de credințele tribului – în acest caz am găsit trecerea la maturitate a băieților în tribul australian Murngin. ”Aborigenii sunt în mod special interesați de ritualul creștin de împărtășanie deoarece au auzit despre el de la misionari și îl compară cu propriile lor ritualuri în care se bea sânge. Seara, bărbații vin și-și iau locurile în funcție de ierarhia tribului, băiatul fiind întins cu capul rezemat de coapsa tatălui său. Nu trebuie să se miște, altfel va muri. Tatăl îi acoperă ochii cu mâinile, deoarece se spune că în cazul în care tânărul ar fi martor la ceea ce urmează să se întâmple, atât tatăl, cât și mama lui vor muri” (p. 147) – sângele adunat de la bărbații din cerc este dat de băut băiatului, iar restul este aruncat peste el. O lună de zile el doar asta va consuma.

”Sigmund Freud evidenţiază în scrierile sale pasajele şi dificultăţile primei jumătăţi a ciclului vieţii umane – acelea ale copilăriei şi ale adolescenţei noastre, atunci când soarele nostru se înalţă către zenit. Pe de altă parte, C. G. Jung scoate în evidenţă crizele din cea de-a doua perioadă a vieţii – atunci când, pentru a evolua, sfera strălucitoare a soarelui trebuie să coboare şi într-un final să dispară în pântecele întunecat al mormântului. Simbolurile obişnuite ale propriilor noastre dorinţe şi frici se convertesc, în această după-amiază a vieţii umane, în opusele lor. Pentru că atunci moartea şi nu viaţa va fi adevărata provocare.” (p. 17)

Traseul eroului cu o mie de chipuri ne este prezentat încă de la plecare (sau refuzul plecării): ”miturile și poveștile din întreaga lume evidențiază că refuzul este de fapt, refuzul unei renunțări la propriile interese. Viitorul nu este privit ca o serie constantă de morți și nașteri, ci ca un sistem de idealuri, virtuții, țeluri și avantaje care trebuie să fie permanente și consolidate” (p. 63), până la sfârșitul macrocosmosului.

O carte fascinată care ne ajută să ne descoperim și să ne dăm seama de importanța semnelor pe care ni le transmite atât inconștientul personal, cât și cel colectiv. Deoarece este foarte densă în informație de calitate, recomand să o citiți cu atenție, deoarece eu am prezentat o foarte mică parte din ea.

Cumpara cartea cu reducere.

Emilia Zăinel

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Hai ca acu' ne facem piata si online :)

Next Article

[Infografic] Beneficiile lecturii

Related Posts

Total
0
Share