Într-o lume care înregistrează mari rămâneri în urmă la citit este de-a dreptul remarcabil ca un autor să intre în metrou și în autobuz, sub ochii milenialilor care altfel sunt ocupați până la obsesie cu rețelele sociale și cu părerea celorlalți. Este cazul scriitorului Robert Bryndza și al cărții sale, Fata din gheață, care a cucerit o redută dificilă: popularitatea.
Romanul Fata din gheață, de Robert Bryndza poate fi cumpărat de la Libris, Esteto sau Cartepedia.
Povestea se citește pe nerăsuflate, ca orice carte bună despre o crimă. Are darul de a rupe lectorul din realitate și de a-l transporta, asumat, într-un univers în care este manevrat de un autor inspirat. „Ochii ei sunt larg deschiși. Buzele, ușor depărtate, parcă ar vrea să vorbească. Trupul ei mort este înghețat…”. Când acest tablou este descoperit de un băiețandru într-un parc din South London, detectivul Erika Foster este chemat imediat să investigheze. Victima este o tânără de bani gata, foarte vizibilă în societate și care pare să aibă totul. Dar când detectivul începe să „sape”, piesele componente ale altor trei dosare cu prostituate ucise în aceeași manieră – strangulate, cu mâinile legate la spate și aruncate în apă, în Londra – încep să se lege.
Înainte de toate, însă, ce ascunde viața aparent perfectă a fetei din gheață? Erika desface, „folie cu folie”, existența unei tinere frumoase care nu este ce pare a fi și nu face ceea ce se presupune că ar face. În paralel, umbra unui caz anterior, care a generat moartea soțului Erikăi, ce se apropiase prea mult de un criminal, o apasă mai mult ca oricând. Rămasă fără omul iubit și cu întreaga carieră atârnând de un fir de păr, Erika își duce demonii în timp ce încearcă să descopere un asasin înainte ca acesta să facă o nouă victimă.
Așadar, o poveste simplă, bazată pe un caz cu nimic ieșit din comun, și totuși atât de atrăgătoare. Care ar putea fi motivul? Stilul lui Bryndza, înainte de toate. Captivează, nu se pierde în elucubrații, ține strâns cititorul lângă narațiune prin accesibilitate și simplitate. În acest fel, tablourile literare sunt dense și clare, iar cartea se citește pe sistemul „binge”, așa cum se vede fără întrerupere o întreagă serie a unui film bun. O altă explicație este profunzimea narațiunii și felul în care lasă impresia că oricine poate rezona cu ea. Departe de a fi un thriller macabru sau o lectură „popcorn”, „Fata din gheață” este și un potențial semnal de alarmă pentru orice tânără care, chiar informată, poate face un pas greșit după principiul „mie nu mi se poate întâmpla”, care ucide atâtea vise. Nu în ultimul rând, munca atât de specială pe care o implică o investigație polițienească este de natură, reflectată cu farmec și onestitate într-o carte bună, să schimbe percepțiile despre un domeniu în care oamenii chiar trebuie să fie… altfel.
În prag de vacanță, Fata din gheață își poate găsi un loc cu prioritate printre lecturile de calitate.
Cumpără cartea Romanul Fata din gheață de la Libris, Esteto sau Cartepedia.