fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Recenzie la cartea Frica. Trump la Casa Albă, de Bob Woodward

Frica

Dacă, pe de o parte, titlul cărții Frica vine de la ceva ce președintele SUA, Donald Trump, spunea cândva într-un interviu, și anume că puterea își trage seva din capacitatea de a băga frica în oameni, pe de altă parte, relatarea meticuloasă a intrigilor de la Casa Albă pe care a realizat-o Woodward și care a devenit imediat bestseller relevă faptul că staff-ul „celui mai puternic om al planetei” nu prea se teme. Potrivit autorului, ceea ce simt angajații este un soi de compătimire pentru „logica de adolescent” a președintelui. Woodward merge și mai departe și observă că apropiații lui Trump obișnuiesc să execute „la relenti” ordinele intempestive ale șefului. În final, asta pare să se potrivească unui președinte care are plăcerea de a se uita la televizor, mănâncă hot dogs și „dă pe gât Cola dietetică în ceea ce documentariștii de serviciu numesc răgazul executiv”. În răstimpuri, liderul de la Casa Albă este chemat „să semneze hârtii pe care nu le-a citit”, iar când ideologii săi îi spun că este un populist, Trump răspunde: „Îmi place. Asta și sunt, un popularist”.

Acesta este tabloul pe care îl schițează Woodward – puterea nu este teamă, ci obscenitate. Chiar și discuțiile despre politică sunt presărate cu invective de tot felul, acordurile nucleare fiind „porcării”, argumentele părții adeverse, oricare ar fi aceasta, catalogate ca „mizerii” etc. Președintele a luat în derâdere până și obiceiul de pe vremea Administrației Obama, ca toaletele să fie pentru ambele sexe. Exemplele continuă cu incapacitatea lui Trump de a folosi un computer sau cu ofensele la adresa statelor ai căror locuitori „nu arată ca niște norvegieni”. „Omul meu vorbește pe șleau”, încearcă să dreagă busuiocul avocatul președintelui.

Woodward nu face nicio încercare de a-l caracteriza pe șeful de la Casa Albă, îl tratează ca pe un soi de haos fără formă și notează că „veșnic se mișcă în două direcții opuse”. Aidoma unui jurnalist imparțial, autorul își bazează cartea pe sute de ore de interviuri înregistrate cu apropiați ai președintelui, pe note de la diverse întâlniri, dosare, documente și jurnale personale.

După apariția cărții Frica care dă sentimentul că adevărații șefi de la Casa Albă sunt membrii staff-ului lui Trump, care nu se tem câtuși de puțin de președinte, ba dimpotrivă, a fost foarte relevantă conferința de presă în cadrul căreia a fost punctat nu doar faptul că tot ceea ce a publicat Woodward este „o colecție de invenții”, dar și cei citați în volum ca spunând despre Trump că este „un idiot” sau că îl disprețuiesc s-au grăbit să nege vehement că ar putea vreodată să arate lipsă de respect față de președinte…

Cartea Frica. Trump la Casa Albă, de Bob Woodward poate fi comandată online de la Elefant, Libris sau Cartepedia.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Acces gratuit și nelimitat la volume online

Next Article
Ziua de naștere a lui Mihai Mihailovici

Lansare de carte: Ziua de naștere a lui Mihai Mihailovici, de Dumitru Crudu

Related Posts

Total
0
Share