fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Recenzie la cartea Impostoarea, de E. Lockhart

Impostoarea

Personajul Jule nu este un narator pe care cititorul să se poată baza, dar tocmai în acest tip de a povesti, subiectiv, fragmentat și selectiv, stă efectul cărții Impostoarea: cel ce citește rămâne conectat la poveste și n-o lasă din mână până nu află în ce măsură „cosmetizează” Jule adevărul, ce a făcut de fapt și cum.

Jule și Imogen sunt prietene din școală, amânduă orfane, dar aici se oprește similitudinea socială, întrucât Imogen a moștenit o avere și asta o face parte dintr-o altă lume. Acesta este tot ce se știe până în momentul în care Jule este o fugară, iar Imogen a dispărut și se presupune că este decedată. Fugara este o fată delicată, cu un aspect fermecător, de o inocență care poate emoționa pe oricine. Are 18 ani și în spatele delicateții de păpușică se ascunde o musculatură tonifiată, o specializare în arte marțiale și ceea ce singură numește „o inimă moartă”. „Lui Jule îi plăcea să mănânce carne, sare, ciocolată și grăsime. Credea că dacă transpiră mult la antrenament, pierde mai puțin sânge în bătălie”.  Iată, așadar, o eroină stranie, departe de „idealul” slim care le face pe adolescentele momentului să intre în dereglări alimentare din motive de calorii, mai degrabă atentă la „musculatura proeminentă, ca în benzile de desene animate” pe care o dezvoltase antrenându-se decât la shopping și puncte de popularitate. Personajul devine astfel foarte atractiv și cu potențial de a fi capabil de orice. „Jule credea că felul în care vorbești este mult mai important, deseori, decât ce ai de spus. Credea în filmele de acțiune, în ridicarea de greutăți, în puterea fardului, memorare, drepturi egale și în ideea că clipurile de pe YouTube te pot învăța un milion de lucruri pe care nu ai cum să le afli la școală”.

Evenimentele care o aduc pe Jule în postura de a scăpa de sub supravegherea Poliției mexicane se derulează într-o succesiune care lasă multe semne de întrebare vizavi de ce s-a întâmplat cu adevărat cu această tânără și pune la îndoială versiunea relatată de ea. Peste toate acestea, ca element „agravant” de toată savoarea, iubitul „oficial” al lui Imogen, Forrest, îi răpește prietena pentru prea mult timp – și asta nu este convenabil – iar Paolo, tânărul de care Jule se îndrăgostește, o confundă cu… Imogen, bogata moștenitoare. 

Scenele cărții Impostoarea se desfășoară ca într-un film cu lumini și umbre, lăsând cititorului deplina libertate de a o crede sau nu pe Jule, de a o bănui sau nu, de a o urma sau nu. Undeva în miezul narațiunii are loc o întorsătură de situație care poate fi șocantă sau previzibilă, depinde de flerul cititorului, dar nu mai puțin captivantă decât orice „șoc” al unei povești cu final total neașteptat.

Cartea Impostoarea, de E. Lockhart poate fi cumpărată online, cu reducere, de la Elefant, Libris sau Cartepedia.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Ziua Internațională a Cărții

Ziua Internațională a Cărții - reduceri de până la 70%

Next Article
Medicina povestită

Recenzie: Medicina povestită (pe înțelesul tuturor), de Dr. Vasi Rădulescu

Related Posts

Total
0
Share