fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Recenzie la cartea Înainte să te cunosc, de Jojo Moyes

Înainte să te cunoscDe ce a devenit aproape instant Înainte să te cunosc un bestseller? Din cel mai vechi motiv pe care îl poate furniza literatura: este o poveste bună. Și este bună pentru că este simplă. Și este simplă pentru că este de esență. Și este de esență pentru că este umană…

Louisa (Lou) Clark are 26 de ani și „nu a trăit nimic” în accepțiunea contemporană a termenului; mai exact, nu are în biografie emfaze adolescentine, ambiții fabuloase, aventuri de scris în cronici. Este o tânără care nu a plecat niciodată din orășelul natal și încă locuiește cu părinții. Este brunetă și suficient de scundă pentru a trece neobservată. Este, dacă vreți, o Jane Eyre care abia urmează să afle ce poate, de ce este capabilă. Viața îi pregătește o coliziune majoră cu un destin total opus: cel al lui Will Traynor, un bărbat care într-un fel „a căzut de pe Everest”: businessman nemilos, a cunoscut sucesul de culme, acela care dă dependență, cu el au venit banii, femeile, of course, și acea highlife cu poleiala aferentă care ascunde întreaga superficialitate implicită. Așa l-a găsit accidentul rutier care l-a lăsat într-un scaun cu rotile, frumos dar furios, independent dar imobilizat, rebel cu propria viață scăpată de sub controlul absolut pe care și-l imagina. Mama lui o angajează pe Lou, proaspăt rămasă fără job după închiderea singurului local din localitate, să-i ridice moralul în condițiile în care propriul ei moral este la pământ în fața misiunii de a ține companie unui teribil ca Will: „Să intri atât de puternic în viața altcuiva te obligă să regândești cine ești”.

Will crede că singura putere pe care o mai are asupra destinului său este de a-și curma viața în care nu poate merge, nu se poate hrăni singur și nu poate face dragoste. Este momentul în care apariția tinerei îl determină să-și creioneze un scop: acela de a o face pe ea să trăiască: „Te-ai îndepărtat de experiențe de tot felul pentru că ți-ai spus că nu ești genul acela de persoană. Nu ai făcut nimic, nu ai fost nicăieri. Deci cum să ai cea mai vagă idee despre ce fel de persoană ești?”. În clipa în care Lou îi cere să-i spună unde să meargă pentru a trăi, resortul poveștii este activat: Will va redeveni interesat de propriul viitor prin interesul manifestat față de al ei.

Înainte să te cunosc este o bună dovadă a faptului că spectatorul modern, prins în vria informației fulgerătoare și care înghite spectaculozitatea violentă și șocantă cu mai multă religiozitate decât micul dejun are mare nevoie, cel puțin uneori, de o frână, de o pauză, de un respiro pentru introspecție și povești adevărate. Bune. Simple. Umane.

Romanul Înainte să te cunosc, de Jojo Moyes poate fi cumpărat cu reducere de la eMAG, Elefant sau Libris.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
În căutarea lui Audrey

În căutarea lui Audrey, de Sophie Kinsella

Next Article

Bookurii la final de an - 50% reducere la peste 50.000 de cărți

Related Posts

Total
0
Share