fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Recenzie la cartea Lebedele de pe Fifth Avenue, de Melanie Benjamin

Lebedele de pe Fifth Avenue„Babe Paley are doar un defect: este perfectă. În afară de asta, este perfectă”. Sunt cuvintele lui Truman Capote despre tovarășa lui de „high-life”, cu care are o relație ce face deliciul tabloidelor. Dar cine sunt personajele din Lebedele de pe Fifth Avenue și de ce este o lectură-lecție, dar și una plăcută, cartea Melaniei Benjamin? Chiar merită să o citești, o și găsești cu reducere bună zilele astea.

Prietenia dintre Truman Capote și Babe Paley este una legendară pentru toate persoanele preocupate de viața mondenă de cel mai înalt nivel. S-au cunoscut în anii 1950 și au rămas nedespărțiți peste două decenii. Pas cu pas, Truman a devenit „analistul, perna, somniferul și cafeaua ei de dimineață”. Bogătașa i-a încredințat toate secretele personale din spatele imaginii perfecțiunii, pe care o afișa zilnic. Truman a aflat, așadar, că Barbara (fostă) Cushing fusese crescută de o mamă autoritară cu un singur scop: de a se mărita „bine”. Fata a depășit așteptările când a legat pirostriile ca a doua soție a mogulului media William Paley, fondatorul CBS. Drept răsplată, Babe l-a servit „ca o gheișă” – nu l-a lăsat s-o vadă fără machiajul perfect întins, viața lor, intimă și socială, era organizată la milimetru, impecabil, de la florile proaspete care umpleau toate glastrele până la designul interior al locuințelor, aranjat cu un gust care a făcut vogă. La fel era și Babe la capitolul modă: iconică.

Acest efort permanent pentru perfecțiune avea un preț pe care Babe a făcut greșeala să i-l mărturisească lui Truman: „spoială, spoială, spoială, asta era viața ei”. Undeva în spatele butaforiei exista o Babe care suferea zilnic de dureri de dinți în urma unui accident de mașină care îi lăsase și cicatrici urâte, bine ascunse sub „tencuiala” de fond de ten. De asemenea, era atât de preocupată să satisfacă orice capriciu al soțului, încât își neglija copiii și se făcea că nu-i vede aventurile bărbatului care uitase de nevoile ei.

Ce-l ținea pe rebelul Capote legat de această femeie despre care știa clar că este o poză care se afișează impecabil „retușată” la toate evenimentele unde o însoțeau „lebedele” de aceeași factură? Pe lângă luxul gratis și vizibilitatea permanentă, Truman se vedea oarecum și pe el însuși, nu doar la adăpost de „mirosul vieții adevărate”, ci și, la rândul său, „un personaj inventat care era atât de îngrozitor de singur în spatele fațadei”.

Probabil tocmai acest conflict interior l-a determinat pe Truman să scrie într-o zi o carte în care „a spălat rufele” lui Babe în public: „La Cote Basque, 1965”, fascicul dintr-un roman neterminat. Acolo s-a și încheiat relația lor, moment de la care chiar Capote însuși a încetat să „mai aibă sens”, exclus din toate cercurile în care fusese piesă centrală atâția ani.

În Lebedele de pe Fifth Avenue, Melanie Benjamin reușește o dată în plus să „scormonească” cu sens nu doar relațiile dintre cei mai ciudați oameni vestiți, ci și impulsurile, uneori stranii, care îi îndeamnă să comită gesturi de neînțeles. Pentru că trădarea lui Capote nu are sens, ci doar urmări: cariera sa de scriitor a luat-o la vale, alcoolismul la deal. Truman și-a detonat propria viață dintr-un motiv care scapă, cu atât mai mult cu cât în momentul apariției cărții „infame”, prietena sa de o viață era pe moarte.

Cartea Lebedele de pe Fifth Avenue, de Melanie Benjamin poate fi cumpărată cu reducere de la Elefant, Libris sau eMAG.

Roxana Ichim Istudor
Total
1
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
reduceri

Cărți ieftine: super reduceri în Târgul de Paște Cartepedia

Next Article
Câinii negri

Recenzie la cartea Câinii negri, de Ian McEwan

Related Posts

Total
1
Share