fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Recenzie la cartea Metro 2033, de Dmitri Gluhovschi

Apetitul pentru science-fiction nu pare să scadă niciodată și, pe cât de bogată este această literatură, pe atât se dovedește originalitatea subiecteor fără margini. Este și cazul poveștii supraviețuitorilor dintr-un metrou din cartea Metro 2033, la sfârșitul unei lumi și începutul alteia, cu totul nouă, care cere o adaptare extremă.

Suntem, așadar, în anul 2033 și rasa umană a reușit să se autodistrugă. Câteva mii de supraviețuitori din Rusia au reușit să se ascundă în metroul din Capitala Moscova, pentru a scăpa de radiații și nu au idee dacă a mai rămas cineva în viață acolo, sus. În aceste condiții, după ani, subteranul este singurul mod de viață pe care îl cunosc acești oameni. Printre ei, Artyom, un tânăr care abia își mai aduce aminte cum era viața înainte de a coborî în adâncuri și care pornește, însoțit de misteriosul Hunter, spre explorarea tuturor tunelurilor populate cu supraviețuitori.

Toate aventurile pe care le trăiesc cei doi în Metro 2033 sunt un drum al autocunoașterii și al refacerii ideilor despre rasa umană, despre reziliența și adaptabilitatea ei incredibile, despre puterea binelui și a răului în spatele chipurilor care, toate, aparțin aceleiași specii, fiind, în fond, infinit de diferite, despre forță și slăbiciune, credință și speranță, cinism și tortură. Fiecare etapă a cunoașterii este bine pigmentată cu riscuri majore de fiecare dată când acești oameni trebuie să ajungă la suprafața populată cu bestii mutante spre a se aproviziona.

Chiar trăind în subteran, oamenii adâncurilor au edificat un soi de societate care o imită pe singura pe care o cunoșteau, cea preexistentă cataclismului. Din aceste spații întunecate, sub o amenințare constantă și cu lipsuri elementare, explorarea exteriorului, așa cum a ajuns să arate și să se manifeste, rămâne irezistibilă, deși extrem de riscantă. Episoadele de groază sunt aidoma unor înlănțuiri cinematografice, pâlpâirile de viață și puseele de civilizație aruncând o crudă lumină asupra acestei lumi greu de imaginat.

Pe măsură ce înaintează în necunoscutul întunecat, Artyom descoperă că fiecare stație de metrou este un stat în miniatură, că aceste state se războiesc între ele – vechile metehne nu apun cu adevărat niciodată, nici măcar sfârșitul lumii nu poate fi o lecție pentru apetitul războinic al rasei umane – și, bineînțeles, și cu creaturile monstruoase supraterane. Drumul de la un capăt al altul al metroului din Moscova, care cândva dura o oră, acum este un șir nesfârșit de negocieri dure și de pericole de toate felurile.

Ororile pe care le are de înfruntat și de depășit eroul lui Gluhovschi din Metro 2033 sunt diverse, extreme și deopotrivă fizice și psihice. Simpla trecere de pe o platformă pe alta a metroului este o derulare de sinistru și de manifestare a celor mai întunecate porniri ale ființei umane. O altă tușă relevantă a poveștii este desfășurarea de „civilizații” diferite pe care le-au dezvoltat acești trăitori în adâncuri și care cu doar câțiva ani în urmă ajunseseră aici ca aparținători a aceleiași culturi. Odată „scăpați” nu doar cu viață, ci și din chingile societății omenești dinainte de catastrofa nucleară, adevăratele lor înclinații, de la credința obstinată în ideologii de certă naivitate până la Al Patrulea Reich sau la utopia capitalistă numită Hanse, demonstrează că totul este posibil.

Pentru cititorul care suportă claustrofobia ca background al lecturii, Metro 2033 oferă un „regal” de teroare, explorare riscantă și situații limită, într-un univers science-fiction care pare teribil de… posibil.

Romanul Metro 2033, de Dmitri Gluhovschi, poate fi comandat online de la Libris, Esteto sau Cărturești.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
elefantFest

Peste un milion de cititori au vizitat târgul de carte online elefantFest

Next Article
litera50

Toate cărțile Litera la jumătate de preț. Doar azi!

Related Posts

Total
0
Share