fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Recenzie la cartea: Michael Jordan. Viața, de Roland Lazenby

Michael Jordan

Despre „Air Mike” se știe mai mult decât despre Abraham Lincoln, iar Roland Lazenby nu a „bătut monedă” inutil pe faima marelui sportiv. De asemenea, autorul biografiei celebrului baschetbalist ocolește cu grație și dezbaterea privind podiumul mondial al acestor atleți de excepție și nu pune problema dacă Jordan este sau nu pe primul loc. În schimb, autorul volumului Michael Jordan. Viața face apel la ceea ce unește majoritatea personalităților care excelează într-un domeniu sau altul: etica muncii, obligatorie pentru propulsarea oricărui talent.

Spiritul competitiv al lui Michael Jordan, forța lui inegalabilă și dorința perpetuă de a învinge sunt puse în mare măsură pe seama familiei sportivului. „În anii săi de formare, Jordan a trăit alături de patru generații de bărbați din familie, aspect remarcabil dacă se iau în considerare factorii societali care au amenințat multe vieți de afro-americani”. Pe această direcție, biograful notează influența pe care membrii familiei din partea mamei au avut-o asupra dezvoltării lui Michael. Acest spirit de competiție s-a păstrat pe tot parcursul vieții sportive a lui Michael Jordan, inclusiv atunci când era cel mai mare star al NBA.

Un alt aspect bografic important, care întregește tabloul unui mare sportiv care înainte de toate a muncit pe brânci, a fost faptul că pasiunea baschetbalistului de top mondial nu se rezuma la sportul pe care îl practica. „Iubesc basketballul. Pentru mine, este sportul numărul unu”, spunea Mike la un moment dat. Deși a avut o carieră foarte promițătoare și în acest sport, din fericire pentru baschet, abilitățile sale au luat-o în direcția care avea să-l transforme într-o legendă. Și de fiecare dată când se temea că nu este suficient de înalt, mama sa îi spunea că înălțimea este în interiorul lui.

Și din nou, ca un laitmotiv, munca… Jordan nu a strălucit „din prima” ca baschetbalist și puțini ar fi putut prevedea la începuturile drumului său în acest sport, că va deveni o emblemă.

Pentru ca biografia să fie una cu adevărat relevantă, Lazenby a triat cu acribie printre anecdotele și poveștile despre „Air Mike”, aducându-le în lumina tiparului doar pe acelea care adaugă plusvaloare unui om cu o carieră sportivă pentru care epitetele s-au consumat demult. Inclusiv momentul antologic când a lipsit de la vizita echipei sale la Casa Albă, în favoarea unei partide de golf în compania câtorva amici…

În rest, cartea este mai mult despre sportiv decât despre om, o alegere conștientă a unui autor care nu a omis niciun detaliu important, nu a sărit nicio etapă majoră și a închis perfect cercul unei biografii atât de complete, încât este puțin probabil că a mai rămas ceva necunoscut din magia montată de Michael Jordan pe frontispiciul meciurilor sale strălucite, paravan al miilor de ore de antrenament. 

Cumpără cartea Michael Jordan. Viața, de Roland Lazenby de la Libris, Cartepedia sau Cărturești.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
citim în familie

Concurs și reduceri mari: Pe 15 mai citim în familie

Next Article
Vaccinurile

Vaccinurile. Ce trebuie să știe toată lumea, de Kristen A. Feemster

Related Posts

Total
0
Share