fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Recenzie la cartea Răzbunarea iertării, de Eric-Emmanuel Schmitt

Răzbunarea iertării

Două cuvinte care exprimă sentimente antagonice de o tărie care a dus lumea deopotrivă spre catastrofă și spre eliberare. Ele sunt epicentrul unei colecții de patru povestiri, Răzbunarea iertării, pe care câștigătorul Premiului Goncourt, apreciatul autor franco-belgian Eric-Emmanuel Schmitt o dăruiește celor care mai știu și mai pot și să se răzbune, și să ierte.

Cu un fler formidabil pentru thrillerul psihologic, autorul explorează cele mai întunecate și mai ascunse sentimente, care copleșesc prin violență și pot guverna existența oricui. Cum se mai poate întrezări sau recupera umanitatea în prezența unor „stăpâni” ca invidia, corupția, indiferența sau chiar crima?

Două gemene deschid această colecția. Lily și Moïsette sunt două nume care le și definesc traiectoria – prima este o întruchipare a drăgălășeniei („lily” înseamnă crin), iar cea de-a doua poartă varianta feminină a numelui masculin Moïse, pentru că ar fi trebuit să fie băiat. Așadar, din start „un nume din greșeală, care nu va fi de bun augur pentru existența ei viitoare”. Dacă fizic cele două chiar și adulte sunt greu de deosebit, în celelalte planuri lucrurile stau exact pe dos – una este exuberantă și plină de succes, inclusiv academic, iar apoi îl întâlnește și îl cucerește pe bărbatul ideal, cealaltă dă greș în tot și începe să creadă că norocul i-a fost „sustras” prin existența surorii sale, care îi iartă totul, de la răutăți la gesturi cinice.

În „ Mademoiselle Butterfly” se întrevede limpede inspirația din opera cu același nume. William a abandonat-o pe Mandine din motive de statut social, dar la un moment dat va fi uluit de puterea pe care i-o dă spropria capacitate de a ierta și mai ales de sacrificiul incredibil al femeii pe care a izgonit-o din viața lui doar pentru a o regreta.

Povestirea care dă titlul cărții Răzbunarea iertării este tot despre dragoste, dar de un alt fel. Pe negrele coridoare ale justiției se găsește și un criminal în serie care este vizitat de mama uneia dintre victimele sale. Rudele sale o cred nebună, dar femeia este decisă să găsească și să redea umanitatea unui monstru căruia justiția umană nu-i mai acordă șanse.

Ultima povestire are în prim-plan un pilot german din Al Dopilea Război Mondial care nu se poate ierta pentru că a luat viața unui om. „Ajungem astfel în miezul problemei: Se poate un om autoabsolvi? Se poate reduce o persoană la actul pe care l-a comis?”.

Cartea Răzbunarea iertării, de Eric-Emmanuel Schmitt poate fi comandată online de la Elefant, Libris sau Cartepedia.

La finalul celor patru povești ale căror fațete se reflectă una asupra celeilalte ca oglindirile unui diamant, întrebările rămân: există cu adevărat iertare și dacă da, poate fi clară ca apa de izvor? Poate fi singura eliberare într-o lume în care întunericul depășește mereu bariere care par mereu de nedepășit?

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Top Bookfest

Top Cartepedia: cărți care au făcut furori la Bookfest 2019

Next Article
Mahatma Gandhi

Lansare de carte: Mahatma Gandhi - O viață legendară

Related Posts

Total
0
Share