fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Recenzie la cartea Recuperarea, de Leslie Jamison

Recuperarea

Unul dintre cele mai complicate trasee literare este cel al recunoașterii acelor defecte care izolează în lumea aceasta obsedată de perfecțiune până la boală. Dar tot o boală este și dependența. În cazul lui Leslie Jamison, cea de alcool. Scriitoarea are ea însăși un astfel de istoric, iar cartea pe care o propune, de o onestitate dezarmantă și relevantă, este un omagiu adus Alcoolicilor Anonimi.

Tema din Recuperarea nu este inedită, dar venind din partea unei autoare care are deja un bestseller la activ, este o lectură incitantă, care taie în carnea ipocriziei care pentru mulți exponenți ai societății politically correct a ajuns aproape o a doua piele.

Recuperarea a început ca o teză de doctorat, apoi a fost meșteșugită și șlefuită în timp, până a ajuns o esență a procesului de ieșire – aspră, dureroasă și plină de eșecuri – din dependență. Din partea unei autoare de succes care lasă în plan secund orice alte aspecte ale propriei existențe, subliniind intenționat, ca și cum ar avea un marker roșu, slovele revenirii la o viață normală, cartea este cel puțin incitantă. „Lucrurile nu se ameliorează întotdeauna, dar întotdeauna se schimbă”, mărturisește Jamison. Și asta pentru că povestea a fost scrisă într-o epocă de liniște – anii Obama – când dezalcoolizarea părea ceva natural. Nu era nevoie de tărie pentru iluzia de fericire și de calm și mai ales pentru speranță. Ca într-un straniu paradox, cartea este lansată într-o epocă în care pare mai natural „să tragi o dușcă” pentru a face față realității, iar statisticile referitoare la apelul oamenilor la băutură confirmă acest trend. Indiferent de vremuri, Jamison crede total în ideea că omul trebuie să rămână treaz. Experiența de dependență de alcool a săpat strașnic în psihicul scriitoarei, iar cele 500 de pagini de pledoarie pentru starea de trezie reflectă exact ceea ce crede scriitoarea: „Fiecare dependent este întotdeauna cineva în mijlocul unei existențe umane valoroase”. „Recuperarea” seamănă, într-un fel, cu o lungă peliculă liniară care debutează cu plăcerea simplă de a bea – zilnic – de a merge la petreceri și de a face dragoste. Apoi, cu fiecare băutură, femeia se întristează; se aruncă în aventuri cu persoane care n-o interesează, starea de spirit se înrăutățește în urma regretelor și iar bea. Se întristează și mai mult și o ia de la capăt. Undeva, în adâncul tot mai negru al acestui carusel, decide să apeleze la ajutorul Alcoolicilor Anonimi. Crede în ceea ce face și de aici succesul întreprinderii. Tot drumul spre revenirea la viața în tușe corecte și la controlul propriei direcții curge ca un film realist pornit dintr-o gară a deznădejdii și ajuns într-un orizont superior. Este, practic, o ascensiune. Dificilă, ca a sălbaticului Mont Blanc, consumatoare de energii care ar fi putut fi puse în slujba unor scopuri mai utile, dar constantă ca propovăduirea unei religii. Pas cu pas, greutate cu greutate, victorie mare după victorie mică.

Cartea Recuperarea, de Leslie Jamison poate fi comandată online de la Elefant, Cartepedia sau Libris.

Roxana Ichim Istudor
Total
1
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
ESARFE El Potro

Gazeta Sporturilor iti aduce colecția de 8 MAXI ESARFE El Potro!

Next Article
recomandările lunii

Top cărți bune de citit - recomandările lunii

Related Posts

Total
1
Share