fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Recenzie la cartea Să nu mă părăsești, de Kazuo Ishiguro

Să nu mă părăseștiRomanul Să nu mă părăsești, de Kazuo Ishiguro a fost publicat recent, într-o nouă ediție, la Editura Polirom.

Spre deosebire de mulți alți copii, cei de la școala Hailsham duc o viață bună. Cel puțin aparent. Totul se concentrează în jurul stării lor de sănătate, cu fumatul fiind un păcat îngrozitor. Controalele medicale se derulează cu regularitate și, per ansamblu, sunt înconjurați de grijă, deși este ceva „de mâna a doua” în toată această preocupare. Tot ce nu ține de starea lor de sănătate este la preț redus, inclusiv ceea ce învață. Ceea ce nu știu – pe lângă ignoranța în fața lumii și temerea simbolică de pădurea care înconjoară școala – este că sunt crescuți pentru a deveni donatori de organe. Acesta le este viitorul și toate mecanismele instituției se îndreaptă spre a-i învăța să se reprime și să trăiască într-o stare de negare care să-i mențină apți pentru soarta lor.

În aceste condiții se întâlnesc Kathy, Tommy și Ruth. Un soi de triunghi, poate amoros, ia naștere și fiecare dintre ei este o tipologie: Kathy este compasiunea întruchipată, Ruth este dominatoarea, iar Tommy este omul cu temperamentul, cel care poate băga pe oricine în încurcături.

Cartea Să nu mă părăsești poate fi cumpărată online, de aici.

După absolvire, fiecare va reacționa altfel în lumea reală, în care intră ca tineri adulți confuzi. Trăiesc într-un soi de „zonă crepusculară”, așteptând să fie chemați pentru donare. Liberi să cerceteze, scriu, desenează, învață să conducă și parcurg Marea Britanie în căutarea oamenilor din care au fost „clonați” pentru ca într-o zi să le furnizeze organele necesare. Cititorul este perplex în fața felului naiv în care cei trei înțeleg realitatea și a modalităților primitive, care îi dau peste cap, de a se adapta la ea. „Clonele” privesc ca printr-un geam la societatea care i-a creat și nu reușesc nicicum să priceapă nici cele mai simple mecanisme economice și sociale. Ca urmare, trec prin viață ca niște adolescenți întârziați, iar ceea ce „se cuvine”, și mai ales reversul, rămân un mister. Înainte de închiderea scandaloasei „școli”, Tommy are, totuși, de făcut cea de-a patra donare, prin care închide cercul și se achită de „datorie”. Tot ce poate face înainte de scadența care îi va lua viața este să intre în pădurea care l-a înspăimântat în copilărie și să urle ca și cum ar face-o pentru toți ceilalți, o întreagă omenire pentru care regula este aceeași: datoria sau viața.

Să nu mă părăsești, uimitorul și tulburătorul roman al lui Ishiguro este un discurs despre felul în care oamenii evoluează cu ce au la îndemână și nu spre ceea ce ar putea fi. Prețul cunoașterii este unul extrem de dureros, ca o Golgotă pe care urcă suferind oameni ce nu înțeleg de ce sunt acolo. Cu fiecare pas înainte se accesează moartea speranței și nu izbăvirea. La finalul drumului, singura concluzie este că oamenii se trădează unii pe alții, sunt pasibili de a plăti orice, îmbătrânesc și se spulberă.

Romanul Să nu mă părăsești, de Kazuo Ishiguro poate fi cumpărat cu reducere de la Libris sau eMAG.

Roxana Ichim Istudor
Total
1
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Medicină, nutriție și bună dispoziție

Medicină, nutriție și bună dispoziție cu dr. Simona Tivadar și Iulian Tănase

Next Article
Porecla

Porecla - un nou roman al scriitoarei de origine indiană Jhumpa Lahiri

Related Posts

Total
1
Share