fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Recenzie la cartea Secretara, de Renée Knight

Secretara

În teribila lume competitivă în care trăim cu toții, suntem (cu toții), într-un fel, secretarii executivi ai cuiva. Acesta este epicentrul unei povești care „lovește” din foarte multe direcții – și din cea a transformării uluitoare a unei persoane într-un scop, și din cea a interiorului lumii comerțului (departe, foarte departe de strălucirea tot mai acaparatoare a reclamelor pe care  această industrie o exercită cu fiecare nouă generație pierdută în modele cu sclipici), și din cea a felului în care șefii și șefuleții, ei înșiși o „industrie”, generează o „linie de producție” de asistenți care ar face orice să-i poată servi doar pentru a se cuibări, fericiți, în umbra unei „personalități”, închipuindu-și că „dețin” și ei un pic din aura „stăpânilor”.

Christine Butcher mai că leșină când i se ivește oportunitaea de a se angaja ca secretară a Minei Appleton, cea care urmează să preia afacerea unei familii ce deține un supermarket. Ca orice viitor comerciant de scară mare, decisă să se demonstreze, Mina nu prea are scrupule, iar Cristina, din același motiv, și pentru a deveni „un succes” la rândul și la scara ei, trebuie să le abandoneze pe ale sale.

Disperată să afișeze loialitate, sedusă de farmecul ciudat, dar perfect adaptat „apelor cu rechini” în care navighează, al Minei, Cristina ajunge să facă operațiuni ilegale, imorale, să mintă și să-și neglijeze propria căsnicie. Din persoana insignifiantă care debutează, Cristina știe să „devină”, prin ascultarea atentă a celor autosuficienți, prin culegere de informații, prin observație și profitând de faptul că este percepută ca o entitate fără importanță, o „angajată” oarecare. Și, cum între loialitate și obsesie există de foarte multe ori o linie extrem de fină, cartea „Secretara” poate fi și despre „pericolul” ca într-o zi „ultimul să fie cel dintâi”. Pagină cu pagină, eroina care lasă totul la o parte pentru a fi la înălțimea unor sarcini stranii, la limita legii, chiar imorale, se poate dovedi în final cel mai periculos om din adunare…

Prin abilitatea autoarei romanului Secretara, cititorul nu ajunge s-o desconsidere pe Cristina, s-o judece sau s-o antipatizeze; eroina se transformă într-o afurisită și nici nu contează. Iar acest aspect îl face pe cel ce parcurge Secretara să realizeze despre sine că este cotropit de regulile lumii reale, în care el însuși se străduiește să fie „un succes” și, în același timp, să nu se piardă din perspectiva educației sau a iubirii pentru frumos. Poate tocmai în numele acestei prezervări a persoanei luminoase din fiecare Renée Knight oferă poveștii sale despre transformarea unei zâne într-o furie un final ca o recompensă.

Romanul Secretara, de Renée Knight poate fi comandat online, cu reducere, de la Elefant sau Libris.

Roxana Ichim Istudor
Total
3
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Black Friday de Toamnă

A început Black Friday de Toamnă - reduceri de până la 90% la mii de cărți

Next Article
Vatra veche

Revista Vatra veche, nr. 8/2020. Vitrina unui tezaur fără preț

Related Posts

Total
3
Share