fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Recenzie la cartea Serotonină, de Michel Houellebecq

Serotonină

Serotonină, cartea mult-așteptată a lui Michel Houellebecq a fost lansată în sute de mii de exemplare, tradusă instantaneu și a venit „la pachet” cu Legiunea de Onoare. Autorul este considerat „cel mai bun produs de export al literaturii franceze”, iar Serotonină nu (dez)amăgește și nu (dez)iluzionează.

Pentru cei care au citit pe nerăsuflate acest volum, mișcarea ulterioară a „vestelor galbene” a făcut din scriitor un vizionar. De altfel, volumul său anterior, „Submission”, venea puțin înainte de atacul asupra redacției „Charlie Hebdo”. La fel, „Platform” era lansată înainte de bombardamentele din Bali, din 2002. Coincidențe sau nu, aceste volume au făcut din Houellebecq un copil teribil nu doar al literaturii franceze, ci un exponent al celei mondiale, universal și controversat prin chiar acest tip de viziuni care depășesc puterea de înțelegere a celor ce caută explicație artei și sunt pe deplinul înțeles al celor care o consumă.

Personajul principal din Serotonină este, cumva, colectiv – fermieri francezi albi, de vârstă mijlocie, care detestă Uniunea Europeană și cred că „politicienii nu luptă pentru popoarele lor, dar ar fi în stare să moară pentru a apăra comerțul”. În prim-plan se află, firește, eroul tipic al acestui autor atipic: antieroul. Este singur, nesatisfăcut, cu o ierarhie puțin măgulitoare a femeilor cu care a făcut sex, dar cu o imagine idealizată a unei vechi iubiri în numele amintirii căreia se întoarce în Normandia. Găsește puține bucurii și multe varietăți de hummus în lumea modernă.

Cartea lui Houellebecq se raliază curentului anti-UE punând armele în mâinile celor de la țară, care nu mai văd în clasa politică un element de avans, ci de blocaj. Titlul care trimite cu gândul la antidepresive este o parabolă ce se referă la stat ca la un corp care are nevoie să fie adormit și la societatea franceză ca la un suferind cu sănătatea în declin. Poate nu întâmplător Serotonină este o privire lungă și nostalgică spre trecutul dinainte de blocul comunitar, dinainte de euro și de limitarea suveranității naționale, dinainte de disperarea fermierilor francezi limitați de cote obligatorii și de revoluția sexuală care a pulverizat ideile de familie și datorie față de societate.

Alte teme explorate de Houellebecq sunt dificultatea de a menține deopotrivă relații personale durabile și de a găsi fericire (sau măcar satisfacție spirituală…) într-o societate al cărei zeu principal este consumul.

Între timp, autorul scrie că „Europa unită este o idee nătângă, devenită un vis urât, din care la un moment dat ne vom trezi”, iar revista „Charlie Hebdo” a anunțat lansarea cărții „Serotonină” cu comentariul: „Nu vom scrie nimic rău despre acest volum. Ultima oară când am făcut asta nu a fost un succes pentru noi”

Cartea Serotonină, de Michel Houellebecq poate fi comandată online de la Elefant, Cartepedia sau Libris.

Roxana Ichim Istudor
Total
1
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
wow40

Voucher Fest la Elefant: 40% reducere la cărți

Next Article
Best Deal

Best Deal Elefant: 50% bani înapoi la orice carte cumpărată. Doar azi!

Related Posts

Total
1
Share