fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Recenzie la cartea Soția plantatorului de ceai, de Dinah Jeffries

Soția plantatorului de ceaiÎn 2016, la fiecare 47 de secunde s-a vândut undeva în lume o copie a cărții Soția plantatorului de ceai. Dinah Jeffries demonstrează astfel că literatura poate fi concomitent și bună, și vandabilă și, mai presus, că lumea citește dacă are ce. Romanul Soția plantatorului de ceai a fost, de altfel, și pe lista celor mai căutate cărți la ultimul târg Bookfest.

Cumpără cartea cu reducere

La început de secol XX, la scurt timp după scufundarea Titanicului, ajung în luxuriantul Ceylon  Laurence Hooper, moștenitorul unei mari plantații de ceai, și tânăra sa soție, Gwen, în vârstă de 19 ani. Proprietatea este retrasă și pare un Paradis, dar proaspăta mireasă începe să simtă tensiunea după fiecare colț mirific. Clipă de clipă, sentimentul că nu îl cunoaște foarte bine pe văduvul cu care s-a căsătorit o ia în stăpânire pe Gwen la fel ca atmosfera cețoasă, umedă și plină de mistere înecate în seva plantelor care cotropește ținutul. Pe deasupra, toată lumea, de la soț la sora lui și la administratorul plantației, face tot posibilul pentru ca Gwen să știe cât mai puțin despre afacerea familiei care este acum și a ei.

Pe acest fundal intervin legătura de business pe care Laurence o începe cu o femeie, în paralel cu relația tot mai profundă a lui Gwen cu un localnic. Până aici, cartea Soția plantatorului de ceai este un romance perfect. De aici încolo, însă, devine un bestseller. Jeffries demonstrează magistral cum se poate țese o poveste captivantă, devoalând, filă cu filă, motivațiile complexe din spatele fiecărei acțiuni a fiecărui personaj. Suspansul este presărat cu turnuri de situație care taie respirația – arta de a face compromisuri din prezent vine din lecția învățată a unei foste cruzimi, aspirația către iubire a învățat „pe calea dură” să învingă prejudecăți ancestrale etc. Orice gest al prezentului are o reflexie într-o oglindă paralelă din trecut, iar pasiunea nu lipsește nici din azi, nici din ieri.

Mai mult, atmosfera în sine este un personaj. Omniprezentă, plină de valuri de viață necruțătoare precum a oamenilor, dar frumoasă tot ca ea, plantația mustește sub culorile și senzațiile Tropicelor. În paralel, ca soție a unui „colonialist”, Gwen are în față greutăți, pericole, muson sau secetă, resentimentele localnicilor. Decisă inițial să fie cea mai bună partneră de viață cu putință, tânăra mireasă își vede soțul perfect devenind străinul perfect. Nu mai râde ca în trecut, nu mai este generos, nu mai vrea să fie iubitul ideal de la începutul relației lor. Apoi, într-o zi, femeia descoperă o veche rochie de mireasă care se îngălbenește într-un camion și, undeva, abandonat, un mic mormânt, loc de veci pentru un copilaș. Iar Laurence refuză să răspundă…

Personajul Gwen, cu toată derularea sa, este prototipul femeii moderne, cu tot curajul ei piperat uneori cu dorința de a răzbi riscând. În jurul poveștii miresei din colonii se leagă ca mierea Soția plantatorului de ceai, un roman captivant.

Romanul Soția plantatorului de ceai, de Dinah Jeffries se găsește online, cu reducere, la Elefant, Libris, Cartepedia sau Esteto.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Libris

Reduceri estivale la Libris: doar azi plătești cu 25% mai puțin

Next Article
Corint

Noutăți interesante de la Grup Editorial Corint

Related Posts

Total
0
Share