fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Recenzie la cartea Sub soarele nopții, de Trish Cook

Sub soarele nopțiiÎn cartea Sub soarele nopții, de Trish Cook, eroina are 17 ani și suferă de o boală teribilă: xeroderma pigmentosum. Efectul este cumplit: soarele îi face rău, iar tânăra este obligată să renunțe la a zâmbi în lumina astrului dătător de viață. „Dacă lumina soarelui doar îmi zărește pielea, fac cancer, iar creierul meu nu poate repara stricăciunile și se oprește”, spune Katie. În schimb, reducându-și relațiile apropiate la o prietenă și tatăl văduv, Katie iese doar seara, cu chitara, și cântă pentru oameni, din străfundurile sufletului ei frumos și trist. Căci cine nu poate alerga liber în soare este, cu siguranță, nespus de trist. „Uneori mă întreb dacă am făcut ceva să merit această boală, ceva teribil, care trebuie răscumpărat prin recluziune în propria cameră toată ziua, în fiecare zi, până la apus”.

În mintea ei, fata se asociază cu zeița Casiopeea, cea înlănțuită, din mitologia greacă. Și asta cu atât mai mult cu cât undeva, în străfundurile inimii, fata îl admiră de ani de zile de la distanță pe Charlie Reed, un sportiv strălucitor, genul de tânăr la care visează orice adolescentă. Și, cum legile Universului cer ca atunci când pierzi ceva prețios să și câștigi ceva de preț, într-o seară Charlie se lasă vrăjit de glasul fetei cu chitara, care sună dumnezeiește într-o gară.

Din perspectiva încărcăturii emoționale, cartea Sub soarele nopții are, cu siguranță, ce să ofere. Curge frumos, lin, fără complicații și plonjoane în adâncurile abisale ale filosofiei iubirii. Cu un ușor gust melancolic, povestea este, în esență, a unor tineri frumoși care cred că sentimentele lor sunt suficiente pentru a schimba lumea. Ceea ce simt devine primordial în viețile lor, pasul lecturii este agreabil, progresia narațiunii nu stârnește cataclisme.

La început, tânăra nu vrea să-i spună lui Charlie că suferă de o boală. „Charlie Reed are destule pe cap și fără mine și bizara mea afecțiune”, gândește, altruistă, Katie. Are mai multe oportunități de a mărturisi, dar nu o face. Este un soi de delicatețe care nu doar stârnește un plus de compasiune în cititorul care trăiește, la rându-i, aceste vremuri în care „diferit” este sinonim cu „ciudat” (și prima reacție a semenilor este s-o ia la goană), ci și ține ritmul narațiunii. Armă cu două tăișuri, totuși, alegerea de a păstra ascunsă starea de fapt o izolează pe Katie.

Să fie din nou atotputernica iubire capabilă de a trece și cel mai cumplit obstacol? Ne aflăm din nou în fața unui expozeu al adevărului că există oameni suficient de nobili încât să se uite în ochii altor oameni mai presus de ce ar putea crede societatea?

Sub soarele nopții, de Trish Cook, o carte caldă, calmă, plină de înțelesuri aerate, care nici măcar nu încearcă să se ascundă sub voaluri de simboluri complicate, dătătoare de insomnia cititorului modern atât de ocupat, care respiră „pe repede înainte”.

Cartea Sub soarele nopții este viața însăși, așa cum este ea, și raportarea la existență a omului, așa cum este el.

Cartea Sub soarele nopții, de Trish Cook poate fi cumpărată cu reducere de la Elefant, Libris sau Cartepedia.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Books50

Cărți ieftine: voucher Elefant cu 50% reducere (doar azi, 15 mai 2018)

Next Article
youtube

Cum mi-a schimbat YouTube viața?

Related Posts

Total
0
Share